Divjak odškrinula vrata svemirskoj industriji Europe

Autor: Bernard Ivezić , 20. veljača 2018. u 14:12
Ministrica znanosti Blaženka Divjak i voditelj Ureda za međunarodnu suradnju Frederic Nordlund/Igor Kralj/PIXSELL

Pregovori s ESA-om do 2023. godine mogli bi rezultirati prvim svemirskim poslovima za hrvatske tvrtke.

Tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj od 2023. godine po prvi će put dobiti priliku javljati se na natječaje za isporuku opreme za buduće misije Europske svemirske agencije (ESA).

Budžet ESA-e za 2018. je 5,6 milijardi eura od čega 85% ide izravno tvrtkama iz država članica ESA-e, a koje se preko natječaja takmiče za poslove koji uključuju izradu specijalnih materijala za satelite, odjeće za astronaute, elektroniku, robotske ruke, telekomunikacijsku opremu, softver, različite kemikalije itd. Hrvatska je u ponedjeljak potpisala sporazum s ESA-om kojim je otvorila pretpristupne pregovore, koji funkcioniraju slično kao takvi pregovori s EU.

Ispuni li Hrvatska preduvjete, 2023. moći će postati pridruženi, a kasnije i punopravni član ESA-e. Uz ministricu znanosti Blaženku Divjak na potpisivanju sporazuma s ESA-om bila je i direktorica Sektora za industriju i IT Hrvatske gospodarske komore Tajana Kesić Šapić. Naime, iako će ESA inicijalno biti zainteresirana za jačanje ne samo gospodarskih već i znanstvenih kapaciteta kojima bi Hrvatska mogla participirati u svemirskim misijama, ESA prvenstveno potiče gospodarsku suradnju i jača nacionalne industrije usmjerene na svemir.

“Nadam se da će sporazum koji potpisujemo na dan rođenja Nikole Kopernika donijeti kopernikanski preokret u odnosu znanosti i gospodarstva”, kaže Divjak. Domaća industrija već je pokazala interes. Prošli tjedan osnovana je udruga Adriatic Aerospace Association (A3), čiji je suosnivač zagrebačka softverska tvrtka Amphinicy Technologies. Riječ je o tvrtki čiji softver za preuzimanje podataka sa satelita Blink to radi 20 puta brže od rješenja koje ima NASA.

Mirta Medanić, program menadžer Amphinicy Technologies kaže da su već spremni za ESA-ine natječaje, ali da će im oni biti dostupni tek kad Hrvatska zadovolji preduvjete i postane pridruženi član. “U prvoj fazi najveću korist od ESA-e imat će IRB i slične znanstvene institucije, a mi smo se kroz AA3, začetak Hrvatske svemirske agencije, već pripremili za drugu fazu i vjerujemo da će se obistiniti najava ministrice Divjak da Hrvatska postane pridruženi član ESA-e i prije 2023.”, zaključuje Medanić.

Komentirajte prvi

New Report

Close