Poslovna 2024.
Poslovna 2024.

Digitalna budućnost na temeljima rekordnih investicija u izgradnju i modernizaciju mreža

Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska.

Jiří Dvorjančanský
29. studeni 2023. u 22:00

Godinu pred nama svakako će obilježiti nastavak geopolitičkih nestabilnosti te rizik od recesije zbog pritisaka u ključnim gospodarstvima unutar Europske unije. Ne zaboravimo ni inflatorni učinak na poslovanje koji je opet povezan i s izdvajanjima za zaposlenike. Sve će to imati utjecaja na financijska tržišta i cijenu kapitala.

S druge strane, ono što je dobro to je normalizacija lanaca opskrbe nakon nekoliko godina nestabilnosti što je itekako utjecalo na troškove. Pogledamo li u godinu iza nas, telekomunikacijsko tržište bilo je izrazito konkurentno i dinamično.

Da bi ono i dalje bilo konkurentno i zdravo, neophodna je potpora HAKOM-a u vidu adekvatnih rješenja za zaštitu tržišnog natjecanja i investicija s ciljem sprječavanja diskriminacije, pogotovo u kontekstu zbrinjavanja posljedica preuranjene deregulacije HT-a.

Daljnja migracija u 'cloud'

Šira primjena AI-ja u poslovanju te potrebe tržišta za sigurnom pohranom podataka dodatno će ubrzati daljnju migraciju procesa u ‘cloud’.

Zahvaljujući značajnim investicijama proteklih godina i digitalnoj transformaciji poslovanja, s naglaskom na korisničko iskustvo i zelenu tranziciju, A1 Hrvatska bilježi rast. Naši poslovni rezultati i tržišni udio potvrđuju poziciju snažnog igrača i jednog od najvećih investitora.

Ove se godine rast odražava prije svega u tradicionalnim telekomunikacijskim uslugama povezivosti, ali i u segmentima ICT usluga koje rastu gotovo 60 posto te 50 posto u dodatnim uslugama poput A1 SafeNeta, osiguranja ekrana ili osiguranja doma.

Unatoč i dalje značajnom inflatornom pritisku, ovu ćemo godinu završiti s rekordnim investicijama u Hrvatskoj, premašit ćemo 200 milijuna eura. Ulažemo u izgradnju gigabitne fiksne mreže koja će uskoro biti dostupna u 800 tisuća kućanstava te u modernizaciju i izgradnju mobilne mreže pa s 5G-om sada pokrivamo 90 posto populacije. Uz nastavak izgradnje po 150 tisuća optičkih priključaka, 2025. godine A1 gigabitni internet bit će dostupan u više od milijun kućanstava, što je 70 posto svih kućanstava u Hrvatskoj.

Osim u tehnologiju, uložili smo i u primanja zaposlenika koja su u posljednje dvije godine porasla 29 posto, značajno više od stope inflacije koja u istom razdoblju iznosi 21 posto. Konkretno, kompanija je uložila dodatnih sedam milijuna eura u primanja, što je najviše po zaposleniku u sektoru telekomunikacija. Za privatne i male poslovne korisnike kreirali smo nove portfelje prema njihovim potrebama i navikama koji im daju još više fleksibilnosti, ali i sve za jednostavno funkcioniranje u digitalno doba.

U 2024. nastavljamo s investicijskim ciklusom u izgradnju i implementaciju najnovijih tehnologija u fiksnu i mobilnu mrežu. Šira primjena umjetne inteligencije u poslovanju te potrebe tržišta za sigurnom pohranom podataka dodatno će ubrzati daljnju migraciju procesa u ‘cloud’, a A1 ima odgovor u obliku najmodernijeg podatkovnog centra i sveobuhvatnog portfelja rješenja za kibernetičku sigurnost. Sve su to preduvjeti za stvaranje modernog gospodarstva i društva u Hrvatskoj koji će biti regionalno konkurentni.

New Report

Close