‘Digitalizacijom uhvatiti korak s modernim zemljama’

Autor: Marta Duić , 03. listopad 2019. u 22:00
Publika na bjelovarskoj konferenciji/Damir Špehar/PIXSELL

Na digitalizaciju i transparentnost Bjelovara sam ponosan. Pokazali smo da u gradskoj upravi nemamo uhljeba, rekao je Hrebak.

Konferenciju Poslovnog dnevnika i Večernjeg lista "Digitalna poslovna Hrvatska – Digitalna transformacija i transparentnost" održanu jučer u Bjelovaru otvorio je Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika:  "Digitalizacije je pomalo mistificirana tema, a ona je budućnost htjeli mi to ili ne. Bjelovar je grad koji je pokazao inicijativu i zato je idealan za početak ove naše priče."

Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara, podsjetio je kako sva relevantna istraživana naglašavaju da je digitalna transformacija put za uspjeh.  "Estonija je postala 'zmaj EU', digitalno je transformirala društvo, i ide velikim koracima naprijed. Ima malu, a efikasnu javnu upravu, smanjeni su troškovi, a učinkovitost je maksimalna. U Bjelovaru tome težimo. Hrvatska ima jednu šansu, a to je upravo digitalna transformacija. Ona dovodi do investicija, novih tvrtki, rasta ekonomije, novih radnih mjesta…. Time ćemo se najprije priključiti modernim zemljama Unije", kaže Hrebak.

Fragmentirana uprava
Panel "Digitalizacija i transparentnost" otkrio je osnovne prednosti digitaliziranih sustava.  "Industrija 4.0. olakšat će nam poslove koji su tu da se digitaliziraju. Moramo se prilagoditi, inače ćemo biti pregaženi. Optimizacija je cilj i nama i građanima. U Uniji smo 20. po ovoj stavci i radimo na tome da budemo bolji.

 

Gršić

Moramo se prilagoditi, inače ćemo biti pregaženi i svi koji idu u tom smjeru bit će ispred nas.

Primjerice, 40 projekata smo dogovorili za digitalizaciju procesa javne uprave. Rješenja koja koristi Estonija i mi želimo postići", rekao je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.  Hrebak kaže kako je Bjelovar "razbio" niz predrasuda i na tu je transparentnost ponosan. "Time smo pokazali da u gradskoj upravi nemamo uhljeba. Posao nije bio lak, ali put transparentnosti nije nešto što mnogi gradonačelnici biraju. Mirnije spavam, nema muljanja s transparentnošću, više me ne gledaju kao lokalnog šerifa", kaže Hrebak. Vuk Vuković, suosnivač startupa Oraclum Intelligence Systems, tvrdi da je ideja bila zaustaviti malverzacije u javnim nabavama.  

Budućnost je svijetla
"Kad imate oblik transparentnosti kao Bjelovar, malverzacije u nabavi i prodaji zemljišta su praktički nemoguće. Kad sva tijela i jedinice vlasti to uvedu, smanjuje se mogućnost za korupciju i omogućuju rast zdravom sustavu", smatra  i dodaje: "Digitalizacija dovodi do zapošljavanja, preraspodjele posla, a ne tek do otpuštanja. Za one koji žele upravljati digitalnom tehnologijom, budućnost je svijetla." Hrebak upozorava da je u Hrvatskoj uprava velika, preskupa i neučinkovita.

 

Vuković

Kad imate oblik transparentnosti kakav ima grad Bjelovar, malverzacije u javnoj nabavi i prodaji zemljišta su praktički nemoguće.

"Čak 43% građana ne radi i takav sustav je neodrživ. Nisam za radikalne rezove, mi smo smanjili broj djelatnika za 10 u 2 godine, izbalansirali smo posao i digitalizacijom rasteretili zaposlenike. Time radimo velik iskorak u upravljajnu resursima", pohvalio se Hrebak.

'Digitalizirat ćemo ukupno 80 procesa'

U sklopu konferencije Dario Hrebak, gradonačelnik grada Bjelovara održao je predavanje Bjelovar-prvi digitalizirani grad u Hrvatskoj. "Kada sam postao gradonačelnik vidio sam koliko ljudi radi u gradskoj upravi i koliko žele da taj projekt uspije. Tvrtka IN2 je prije godinu dana dobila natječaj, a uz druge suradnike i partnere na projektu ubrzo smo došli do situacije da smo mogli pokazati kako se troši javni novac i kako radi gradska uprava, a cilj nam je transparentnost i digitalna transformacija procesa naše gradske uprave. Odabrali smo 80 procesa koje treba informatizirati i koji će ubrzati administraciju, smanjiti radne procese, kraći je vremenski rok i za njega treba manje ljudi", objašnjava Hrebak. Kako kaže, trebalo je puno strpljenja i puno truda, ali danas imaju 15 digitaliziranih procesa, i nastavljaju tim tempom. "Digitalizaciji nema kraja, samo je pitanje koliko ste vi daleko spremni ići. Prvi smo digitalizirani grad i najteže je iza nas, sustav ćemo nadograđivati, baza podataka imat ćemo sve više i imamo cijeli set mogućnosti koje nam se otvaraju i moramo ih iskoristiti", smatra Hrebak.

Komentirajte prvi

New Report

Close