DHMZ radi najveću javnu ‘big data’ bazu podataka u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 29. lipanj 2020. u 22:00
Branka Ivančan-Picek, ravnateljica DHMZ-a/Luka Stanzl/PIXSELL

Nova baza uključivat će podatke o vremenskim prilikama u nas, i to u realnom vremenu sa satelita, mjernih postaja i radara, …

Do kraja iduće godine Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) stvorit će najveću javnu “big data” bazu podataka u Hrvatskoj.

Nova baza uključivat će podatke o vremenskim prilikama u nas, i to u realnom vremenu sa satelita, mjernih postaja i radara, zatim podatke o vodama, kao i sve povijesne podatke o vremenu s kojima DHMZ raspolaže. Funkcionirat će na principu otvorenih podataka.

DHMZ je u ponedjeljak ugovorio s tvrtkom Igea u sastavu IN2 grupe 8,6 milijuna kuna vrijedan projekt izrade Centralne integracijske platforme u čijoj će pozadini nastati ta baza. Projekt traje godinu i pol dana.

Branka Ivančan-Picek, ravnateljica DHMZ-a kaže da ne može reći hoće li njihova baza biti najveća u Hrvatskoj, ali ističe da će sasvim sigurno biti u tom rangu u kojem su i baze poput katastra.

“Kroz Centralnu integracijsku platformu digitalizirat će se poslovni procesi DHMZ-a i omogućiti integracija svih podataka na jednom mjestu, a što je jedan od ciljeva u sklopu projekta modernizacije zavoda zvanog Metmonic”, kaže Ivančan-Picek.

Tvrtka Igea u sastavu je IN2 grupe, jedne od najvećih softverskih kompanija u Hrvatskoj s više od 300 klijenata. a koju je prije dvije godine preuzela kanadska kompanija Constellation Software s 125.000 klijenata.

Igea izradit će platformu koja će povezati dostupne podatke, uključujući one preko otvorenih i standardiziranih sučelja u obliku web servisa i aplikacija. U idućoj fazi platformi će se dodati i sustav za provjeru točnosti podataka s obzirom na to da i mali otkloni u podacima rade velike razlike u proračunima temeljnim na vremenskim modelima.

“Projekt Centralne integracijske platforme dio je projekta Metmonic kroz koji radimo na digitalizaciji mjernih postaja, oceanografskih plutača i daljinskih sustava mjerenja atmosfere, uključujući sustav meteoroloških radara na ukupno 450 postaja”, zaključuje Ivančan-Picek.

Komentirajte prvi

New Report

Close