Davno zaboravljeni antibiotik sad bi nas mogao spasiti od superbakterija

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2023. u 11:26
foto: unsplash

Svjetska zdravstvena organizacija je 2017. godine objavila popis najopasnijih patogena otpornih na lijekove.

Zaboravljeni antibiotik koji je razvijen prije skoro 80 godina, mogao bi ponovno pomoći, ovoga puta u borbi sa superbakterijama koje su otporne na lijekove.

Streptotricin je izoliran četrdesetih godina 20. stoljeća i pokazao je veliki potencijal u liječenju infekcija uzrokovanim gram-negativnim bakterijama.

Za razliku od gram-pozitivnih bakterija ovi mikrobi nemaju čvrsti stanični zid na koji ciljaju mnogi antibiotici. Pronalaženje alternativa bio je jedan od velikih izazova za farmaceutsku industriju.

Svjetska zdravstvena organizacija je 2017. godine objavila popis najopasnijih patogena otpornih na lijekove. Većina su bile gram-negativne bakterije.

Međutim, usprkos potencijalu, streptrotricin je odbijen. Smatralo se da je previše toksičan za zdravlje bubrega u inicijalnoj studiji i kasnije je zaboravljen u znanstvenoj literaturi.

Naime, tijekom početnih istraživanja ustanovljeno je da je toksičan za ljudske bubrege.

Patolog James Kirby s Harvarda s timom je “iskopao” ovaj zaboravljeni antibiotik, istražili su njegova svojstva i predstavili ga pod novim imenom – nourseothricin.

“S pojavom patogena otpornih na više lijekova, za koje postoji malo ili nimalo dostupnih antibiotika za liječenje, vrijeme je ponovno razmotriti i istražiti potencijal onoga što smo ranije previdjeli”, rekao je Kirby za ScienceAlert.

Nourseothricin proizvode gram-pozitivne bakterije iz zemlje. To je zapravo mješavina antibiotika kojoj su dana pojedinačna imena kao što su streptotricin F i streprotricin D (SD).

Dok nourseothricin i SD imaju toksičan učinak na stanice bubrega u laboratoriju, Kirby i kolege su sada ustanovili da to nije slučaj sa streptotricinom F. Ovaj spoj je i dalje efikasan u ubijanju gram-negativnih bakterija otpornih na lijekove, ali u koncentracijama koje nisu toksične.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Za glatku kožu najbolji je savjet Jacka Londona😇

nepoduzetnik, 19.10.2023. u 19:58

Retinol pridonosi starenju kože😁…

Nema istraživanja koja to potvrditi, to je samo mišljenje genija

 

 

Ili je rak pluća?🤔..

 

Manje bitno…  just thought I would put that out there

nepoduzetnik, 19.10.2023. u 19:58

Retinol pridonosi starenju kože😁…

Nema istraživanja koja to mogu potvrditi, to je samo mišljenje genija

 

Svakakve opasnosti vrebaju pravnike🤡

Kava smanjuje plodnost.. imho

New Report

Close