Cijepljene osobe trebali bi nositi maske u javnosti, savjetuju znanstvenici

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. listopad 2021. u 11:14
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Cjepiva protiv covida-19 smanjuju izglede za infekciju i smanjuju težinu bolesti.

Cijepljene osobe trebale bi nastaviti nositi zaštitne maske u javnosti jer i dalje mogu nositi, a možda i širiti, isto toliko virusa koliko i necijepljeni ljudi, a da toga nisu svjesni, pokazuju podaci nove američke studije.

Znanstvenici su analizirali količinu virusa, tzv. virusno opterećenje, kod 869 pacijenata u trenutku postavljanja dijagnoze, uključujući 632 koji su bili asimptomatski, prenosi britanska agencija Reuters.

Većina infekcija uzrokovana je vrlo zaraznom delta varijantom koronavirusa.

Nisu pronašli statistički značajne razlike u prosječnom virusnom opterećenju između cijepljenih i necijepljenih osoba, ili između onih sa ili bez simptoma, ili između različitih dobnih skupina, spolova ili tipova cjepiva, prema izvješću objavljenom na internetskoj stranici medRxiv.

Istraživanje još nije prošlo recenziju.

“Naša studija ne daje informacije o zaraznosti”, rekao je Richard Michelmore s Kalifornijskog sveučilišta u Davisu, ističući kako na prijenos virusa utječe nekoliko čimbenika, a ne samo status cijepljenja i virusno opterećenje.

“Nije u redu pretpostaviti da se, budući da ste cijepljeni, ne možete zaraziti i ne možete zaraziti nekog drugog, pa i ako ste asimptomatska osoba”, rekao je.

Cjepiva protiv covida-19 smanjuju izglede za infekciju i smanjuju težinu bolesti.

Međutim, ljudi cijepljeni protiv koronavirusa trebali bi i dalje nositi maske u javnosti jer bi mogli zaraziti druge ako se sami zaraze, savjetuju znanstvenici.

Komentari (1)
Pogledajte sve

869 uzoraka za donošenje zaključak o pandemiji i nošenju maski.

A di je naziv studije, link na studiju.

Ovo je samo dokaz da su novinarćići u RH dezinformirali javnost, a i dalje to rade, kada govore da se svi moramo cijepiti jer da će to bit kraj pandemije, da ćemo svi živjet sretno….Cjepivo spašava i ostale bedastoće.

Neka Vlada donese uredbu prema kojoj se svi koji rade u bilo kakvim medijima moraju cijepiti i nositi maske stalno. Pa ćemo imati malo veči uzorak za analizu i sintezu. Ionak se skoro svi financirate iz proračuna, državog ili likalnog.

New Report

Close