‘ChatGPT točan 64%, autonomna vožnja neostvariva je’

Autor: Poslovni dnevnik , 13. studeni 2023. u 19:00
Predavanje i raspravu na FER-u održao je francusko-američki stručnjak za umjetnu inteligenciju Luc Julia/PD

Poslije predavanja Julia i Hrvoje Džapo vodili su zanimljivu raspravu jedan na jedan, popraćenu brojnim pitanjima publike.

Gotovo tristo sudionika okupilo se na velikom okupljanju FERConnect u organizaciji Alumni odbora Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER-a) i Veleposlanstva Francuske Republike u RH.

Poseban gost bio je francusko-američki stručnjak za umjetnu inteligenciju Luc Julia, glavni direktor za znanost Renault Grupe i sukreator Appleovog glasovnog asistenta SIRI, čiji je razvojni tim i vodio.

Jedan je od sto najutjecajnijih francuskih inženjera u digitalnom svijetu, koji stoji iza desetaka patenata, a u bestseler knjizi, “Umjetna inteligencija ne postoji”, dekonstruirao je mit o umjetnoj inteligenciji. Upravo to bila je tema i predavanja kojem je prisustvovao i veleposlanik Francuske Republike u RH Fabien Fieschi.

“Kažem da umjetna inteligencija ne postoji jer je mnogo pozornosti usmjereno prema tome što ona je, a što nije. Kad govorim o umjetnoj inteligenciji koja ne postoji, govorim o holivudskoj, znanstvenoj fantastici, Terminatoru. Svi ti filmovi prikazuju nešto što nije stvarnost.

Dakle, ta umjetna inteligencija ne postoji, ali, naravno, mnogo je one koja postoji. To nisu te velike nevjerojatne stvari koje će zamijeniti ljude”, objasnio je Julia podijelivši i brojne korisne informacije iz područja umjetne inteligencije, primjerice da je ChatGPT otprilike 64 posto točan (odnosno 36% netočan) te da autonomna vožnja nikada neće postojati.

Poslije predavanja Julia i Hrvoje Džapo vodili su zanimljivu raspravu jedan na jedan, popraćenu brojnim pitanjima publike.

Gostovanje dr. Julie savršeno se uklopilo kao podloga za organiziranje FERConnecta, već uspješno započete priče o okupljanju alumna, istaknuo je dekan FER-a Vedran Bilas. 

Komentirajte prvi

New Report

Close