Budite na oprezu: Zaražene aplikacije mogu se instalirati na mobitel bez vašeg znanja

Autor: Poslovni.hr , 15. listopad 2019. u 09:40
Foto: Getty Images

Stručnjaci za internet sigurnost iz Sophos Labsa upozoravaju.

Programeri aplikacija bi morali obavijestiti korisnike kada njihov proizvod upotrebljava adware. Međutim, u Google Play trgovini nedavno je otkriveno 15 novih aplikacija koje neprekidno prikazuju oglase u pozadini uređaja, bez znanja korisnika.

Stručnjaci za internet sigurnost iz Sophos Labsa upozoravaju da će, nakon što te aplikacije budu instalirane na vaš uređaj, moći preplaviti pametne telefone stotinama oglasa, bilo direktno – na ekranu, ili u pozadini.

Kada korisnik, neizbježno, pokuša izbrisati zlonamernu aplikaciju, ona mijenja vlastitu ikonu, pa tada liči na neku od uobičajnih aplikacija za Android.

Jedna od aplikacija – Free Calls Messages, na posebno pametan način sprečava korisnike da je deinstaliraju. Kad se prvi put pokrene, aplikacija pokazuje poruku koja kaže da "Program nije kompatibilan sa uređajem". Običnim korisnicima ova poruka može da zvuči kao da se aplikacija jednostavno srušila ili da ne funkcionira, što ovdje nije slučaj.

Poslije prikazivanja poruke, aplikacija direktno povezuje korisnika sa aplikacijom Google Maps u Google Play trgovini. To korisnika dovodi u zabludu da misli da bi Google Maps mogao biti problem.

I dok se na računalu podiže Google Maps, zlonamjerna aplikacija mijenja vlastitu ikonu kako bi korisniku onemogućila da je pronađe poslije povratka na početni ekran. Aplikacija će se ponekada "prerušiti" u "sigurnosne kopije ili sistemske datoteke" kako bi zavarala korisnika.

Ostale štetne aplikacije koriste istu taktiku promjene ikona kako bi izbjegle otkrivanje. Neke to rade nakon prvog pokretanja, drugi ikonu promene nakon nekoliko sati.

Iako je Google već uklonio svih 15 neželjenih aplikacija iz svoje Play prodavnice, te aplikacije do sada je instaliralo više od 1,5 miliona korisnika. Oni bi sada trebalo da ih lociraju i uklone sami.

Komentirajte prvi

New Report

Close