‘Brzi internet? Ni HT ni mi nemamo taj novac’

Autor: Bernard Ivezić , 04. lipanj 2013. u 22:00
Mladen Pejković, predsjednik Uprave Vipneta/PXL

Za ulaganje teško 3,3 mlrd. eura nužna je koordinacija, kaže prvi čovjek Vipneta.

Komercijalni operateri, pa čak ni Hrvatski telekom (HT) i Vipnet, ne mogu podnijeti lavovski dio investicija teških 3,3 milijarde eura do 2020., koliko se procjenjuje da će biti potrebno kako bi svaki građanin Hrvatske dobio brzi internet od najmanje 30 Mbps, kako predviđa Digitalna agenda EU.

Rekao je to u utorak na FER-u predsjednik Uprave Vipneta Mladen Pejković nakon demonstracije aktualnoga svjetskog rekorda u prijenosu podataka od 5Gbps putem B.netove hibridne optičko-koaksijalne mreže."Lavovski dio investicija trebaju odraditi komercijalni operateri, ali ni HT ni Vipnet nemaju taj novac", tvrdi Pejković. U uvođenje novih brzina na B.netovu mrežu te LTE-Advance mobilnu tehnologiju, koja nudi brzine surfanja od 300Mbps, planiraju, naveo je, uložit će milijarde kuna u idućih pet godina.Ciljevi Digitalne agende, smatra Pejković, mogu se postići koordinacijom države i lokalne samouprave, akademskog i privatnog sektora, i to ne samo u usklađivanju investicija već i u planiranju povlačenja novca iz fondova EU.

Aludirajući na Bandićev wi-fi projekt, što ga rade Zagreb, HT i Storm Computers, a koji, iako će konkurirati ulaganjima operatera, planira iz EU povući 50 mil. kn, Pejković je rekao: "Loš su primjer gradovi koji žele koristiti EU fondove za gradnju wi-fi mreža gdje ima konkurencije i interesa za ulaganja, a pozitivan primjer grad Krk, koji gradi optičku mrežu novcem EU fondova jer komercijalni operateri ne pokazuju interes". .Hakom, smatra Pejković, treba dodijeliti ostale LTE frekvencije kako bi se mobitelom moglo surfati brzinom od 100Mbps. Riječ je o frekvencijama koje nije kupio Tele2, a HT i Vipnet su ih platili 300 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close