Bosch i Porsche uložili u Quantum Motion, cilj kvantno računalo ‘otporno’ na pogreške

Autor: Ana Blašković , 08. ožujak 2023. u 13:30
Foto: Shutterstock

Britanski ‘scale-up’ prikupio je 42 milijuna funti za razvoj rješenja na jeftinom siliciju.

Quantum Motion, britanski ‘scale up’ koji su osnovali profesori John Morton s UCL-a i Simon Benjamin s Oxforda s namjerom stvaranja kvantnog računala, prikupio je 42 milijuna funti kapitala. Novu rundu financiranja kompanije predvodi Bosch Ventures uz sudjelovanje Porsche Automobil Holdinga SE te British Patient Capitala.

Kvantna računala će teoretski moći provesti zadatke i računice u svega nekoliko minuta, i to one za koje bi konvencionalnim računalima trebale tisuće godina. Iako se kvantna računala još godinama neće ni približiti stadiju da dođu u svakodnevnu upotrebu, već su sad izazvala veliki interes tehnoloških kompanija jer rješenja razvija na postojećoj tehnologiji silicija, drugog najraširenijeg materijala na Zemlji.

62 milijuna

funti kapitala ukupno je prikupio britanski Quantum Motiona

Među financijerima Quantum Motiona su redom i postojeći investitori iz prethodnih krugova, Oxford Science Enterprises, Inkef, Parkwalk Advisors, Octopus Ventures, IP Group i NSSIF. Poznavatelji kažu da je ta investicija jedan od najvećih rundi prikupljanja kapitala u britanskom kvantnom računalstvu. Quantum Motionu bi trebala ubrzati razvoj silicijskih kvantnih procesora produbljenjem veza s proizvođačima i utrostručenjem sjedišta tvrtke u Londonu. Realizacija koncepta kvantnih računala izvjesno bi mogla predstavljati priliku za novu generaciju računala koja mogu donijeti disrupcije u lepezi sektora, od energetike, farmaceutike do financija i logistike, napominje britanska kompanija.

‘Otporni’ na pogreške

U Quantum Motionu rade na razvijanju skalabilnih kvantnih računala korištenjem naprednih proizvodnih procesa silicijskih tranzistora. U prethodne dvije godine tvrtka je ostvarila niz postignuća koja potvrđuju tezu da bi silicij mogao biti najbrži, najisplativiji te skalabilan način proizvodnje milijuna ‘qubita’ nužnih za stvaranje potpuno funkcionalnih kvantnih računala ‘otpornih’ na pogreške. Središnji dio kvantnog stroja koristi tzv. qubite. U mnogim kvantnim računalima qubiti se moraju držati u vrlo hladnom okruženju u specijalnom zamrzivaču, na temperaturama vrlo blizu one na kojoj se atomi prestaju kretati.

Quantum Motion ima 40 zaposlenika, među kojima stručnjake za kvantnu teoriju, inženjering i softver. Kompanija razvija revolucionarnu tehnološku platformu; ne samo qubit, već skalabilni niz qubita koji se temelji na siliciju koji se već koristi za proizvodnju čipova u pametnim telefonima i računalima. Stručnjaci ističu da će kvantni procesori otporni na pogreške moći podržati algoritme kojima će se moći riješiti (trenutno nerješivi) problemi u, primjerice, kemiji, znanosti o materijalima, medicini i umjetnoj inteligenciji.

“Izgradnja kvantnog računala korištenjem konvencionalne proizvodnje silicija snažna je prednost za Quantum Motion i privukla je zanimanje niza visokokvalitetnih investitora koji će nam pomoći da ostvarimo našu viziju”, rekao je predsjednik uprave Alberto Sangiovanni-Vincentelli. “Podrška vodećih tehnoloških investitora omogućuje nam realizaciju naše vizije kvantnog računala izgrađenog korištenjem standardnih procesa lijevanja. Ta podrška, zajedno s kontinuiranim nacionalnim kvantnim programom Ujedinjenog Kraljevstva i europskim inicijativama, donosi velik iskorak naših sposobnosti. Okupili smo vodeći svjetski tim i uz sredstva i potporu spremni smo proširiti se i ostvariti našu viziju”, nadovezuje se glavni izvršni direktor James Palles-Dimmock.

Kriogene temperature

Ukupno je dosad Quantum Motion prikupio 62 milijuna funti kapitala zainteresiranih ulagača. Kompanija je prethodno prikupila više od 20 milijuna funti kapitala i bespovratnih sredstava iz Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije, kao i od postojećih investitora koji su podržali tvrtku u ranoj fazi rada i rasta, omogućujući joj da postigne niz prekretnica u smjeru izgradnje kvantnog računala. Kompanija je osmislila i validirala integrirane sklopove koji omogućuju generiranje, usmjeravanje i obradu signala na kriogenim temperaturama sposobnih funkcionirati do nekoliko desetinki stupnja iznad apsolutne nule.

Ingo Ramesohl, generalni direktor Bosch Venturesa, rekao je da kvantno računalstvo utječe na današnje sofisticirane procese proizvodnje čipova i tvornica. “Quantum Motion je pokazao da može kvantnu teoriju prenijeti iz laboratorija u stvarni svijet. Uzbuđeni smo što ćemo se pridružiti tvrtki i otvoriti novi put u godinama koje dolaze”, rekao je Ramesohl. Slično razmišlja i član uprave Porschea SE, Lutz Meschke. “Pristup Quantum Motiona ima golem potencijal u pogledu isplative skalabilnosti i široke primjene kvantnog računalstva u mnogim industrijama. Radujemo se podršci jednom od vodećih svjetskih timova u razvoju i industrijalizaciji ove tehnologije”, rekao je Meschke.

Komentirajte prvi

New Report

Close