Boardroom Discussions: Digitalna transformacija iz perspektive predsjednika uprave

Autor: Promo , 11. listopad 2021. u 22:00
Primjena 5G odredit će koliko ćemo biti uspješna i konkurentna zemlja u sljedećih deset godina/SHUTTERSTOCK

Digitalna transformacija do 2035. mogla bi u Hrvatskoj rezultirati ekonomskim učincima od 1,4 do čak 18 milijardi eura.

Digitalna transformacija utječe na svaku stratešku odluku i postala je jedan od glavnih preduvjeta za daljnji rast i razvoj svake tvrtke. Dok ova tema obuhvaća čitav niz poslovnih područja, ponekad višem menadžmentu koji se susreće s ovim izazovom, nedostaje primjera iz kojih bi mogli učiti, kao i razmjena iskustava s kolegama.

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj je prije četiri godine pokrenula program “Boardroom Discussions: Digitalna transformacija iz perspektive predsjednika uprave” fokusiran na digitalne teme kako bi se premostio taj jaz.

Govornici četvrte generacije programa sumirali su neke od najvažnijih tema o kojima se rapravljalo tijekom posljednje generacije programa.

5G tehnologija i njena primjena i benefiti za društvo i gospodarstvo

Implementacijom komercijalne 5G mreže Hrvatska se pozicionirala uz bok brojnim razvijenim europskim i svjetskim državama, a uvođenje je predstavljalo važnu prekretnicu za Hrvatsku i temelj je budućeg tehnološkog, gospodarskog i društvenog razvoja jer će primjena 5G odrediti koliko će Hrvatska biti uspješna i konkurentna u sljedećih deset godina.

5G mreža donosi tri ključne prednosti: brži i bolji pristup internetu, brži odaziv mreže i znatno bolju povezanost brojnih uređaja te pruža brojne mogućnosti i bržu digitalizaciju.

S obzirom na gotovo neograničene mogućnosti njezine primjene u raznim industrijama, nema područja koje neće imati koristi od 5G koji je odskočna daska za budući rast i preduvjet za pametne industrije i gradove, moderno zdravstvo, obrazovanje, proizvodnju, poljoprivredu, energetiku, turizam, promet, a to su samo neki od segmenata koje će 5G značajno poboljšati.

Velike mogućnosti koje 5G nudi mogle bi do 2035. godine rezultirati ekonomskim učincima u rasponu od 1,4 do čak 18 milijardi eura, ovisno o tome koliko Hrvatska proaktivno pristupi ostvarenju ovog potencijala, rekao je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Kako se osigurati operacijama upravljanima umjetnom inteligencijom

Kako današnje mreže postaju sve složenije i distribuiranije, nedostatak vidljivosti i kontrole nad različitim elementima koji djeluju unutar mreže, kao i sve veći broj rubova mreže, od kojih mnogi djeluju kao uglavnom autonomna okruženja, mogu stvoriti sigurnosne pukotine i priliku za nove dnevne kibernetske prijetnje.

Iskorištavajući rješenja vođena umjetnom inteligencijom (UI), stručnjaci za kibernetsku sigurnost mogu postići jasnu vidljivost svakog uređaja koji pristupa mreži u bilo kojem trenutku. UI i automatizirani alati pojednostavljuju upravljanje mrežom u tim okruženjima i upozoravaju sigurnosne timove na neposredne prijetnje i obrađuju automatski odgovor na prijetnje.

UI posebno može neprestano analizirati niz podataka prikupljenih s uređaja širom mreže kako bi prepoznala prijetnje. Također može automatski istražiti priljev upozorenja koja tradicionalno zahtijevaju ručni unos sigurnosnih timova, omogućujući im da donose bolje informirane odluke, kreiraju proaktivniji i učinkovitiji sigurnosni program i budu isplativiji, istaknuo je Tomislav Tucibat, Manager Major Accounts Croatia, Fortinet.

Inovativni rast potaknut analitikom

Foto: SHUTTERSTOCK

Asmir Muslić, Senior Account Executive, SAS smatra kako ostvarenje značajnog utjecaja na poslovanje i povećanje izazova inoviranja zahtijevaju novi, širi razvoj sposobnosti poduzeća kroz program upravljanja promjenama kako bi se promijenio način rada timova.

Analitičke platforme ubrzavaju upravljanje promjenama pretvarajući visoke tehničke mogućnosti u pronicljive poslovne sposobnosti za sve unutar poduzeća. Ključni procesi transformacije pokrenuti analitikom su: optimizacija financijske vrijednosti za dioničare pretvaranjem u portfeljni ekosustav, međuindustrijski uvid temelj je za naglašavanje i definiranje problema kupaca, inovacija je dvostruka transformacija koja stvara nove platforme i optimizira osnovne djelatnosti, slučajevi primjene inovacija moraju biti portfeljni poslovni ekosustavi s programom promjena, inovacije rasta zahtijevaju korporativnu strategiju, istraživanje i razvoj i IT timove kako bi se približili rastu, analitički centar izvrsnosti služi kao otvorena inovacijska platforma za portfeljske timove.

Podatkovni centri

Da se podatkovni centri isključe, većinski dio modernog života bi se zaustavio ili bio ozbiljno narušen. Gotovo je nemoguće precijeniti važnost podatkovnih centara za infrastrukturu svake pojedine zemlje. Pandemija je na neki način očvrsnula digitalnu infrastrukturu i ulila dodatnu razinu povjerenja u istu te ju pozicionirala kao ‘glavno ulaganje’.

Stručnjaci tvrtke Vertiv identificirali su još nekoliko nastajućih trendova koje treba pratiti u 2021. godini: ubrzana digitalizacija, donošenje mogućnosti velikih podatkovnih centara u male prostore i edge, okretanje teme 5G mreže prema potrošnji i energetskoj učinkovitost i dolazak održivosti u prvi plan.

Gdje god postoji velika gustoća obrade podataka, postojat će potražnja za edge računarstvom. Ta će potražnja i razmjeri zahtijevati otporniju i inteligentniju edge infrastrukturu.

Razmještanje edga također je usko povezano s drugim ključnim trendovima kao što su 5G i održivost okoliša, a integracija edge lokacija s energetskim mrežama može podržati prijelaz prema obnovljivim izvorima energije, zaključio je Igor Grdić, član Uprave tvrtke Vertiv Croatia.

New Report

Close