‘Bilo nam je dosadno u muzejima pa smo osmislili aplikaciju koja ih čini uzbudljivima’

Autor: Marija Crnjak , 06. ožujak 2023. u 13:33
Tvorci Naratoura ističu kako muzejima otvaraju novi svijet/N. Pavletić/PIXSELL

Braća Renato i Vanja Poljak u muzeje uvode interaktivne ture i igranje, te šansu za veće prihode.

Nakon interaktivnih eksponata bez kojih se teško može zamisliti većina modernih muzeja, ova niša kulture dočekala je još zabavniji moment, koji će muzeje dodatno približiti publici i ne manje bitno, omogućiti im ostvarivanje većih prihoda.

Potragu za blagom, rješavanje zagonetki, escape room, novi su interaktivni sadržaji koje je u muzej doveo hrvatski startup projekt Naratour putem mobilne aplikacije koja muzejima otvara novi svijet, daleko uzbudljiviji od uvijek istih audio vodiča i plahti tekstova koji posjetitelja umore u prvih pola sata obilaska.

Naratour su pokrenuli braća Renato i Vanja Poljak iz Rijeke, developeri mobilnih aplikacija po narudžbi koji su ovo izradili gotovo za vlastiti gušt, a ideju su u manje od godinu dana razvili kroz Akcelerator Zagrebačkog inovacijskog centra ZICER i već pustili na tržište.

Proizvod koji trenutačno koristi 15 hrvatskih muzeja upravo se dorađuje, a ideja je da Naratour vrlo skoro postane izvozni proizvod, otkriva nam Renato Poljak.

Aplikacija, koju trenutačno koristi 15 hrvatskih muzeja, se nadograđuje, a ideja je da Naratour vrlo skoro postane izvozni proizvod/PD

‘Istraga’ provale u muzej
”Ideju za Naratour dobili smo na vlastitim putovanjima na kojima smo obilazili muzeje i uvijek nam je nedostajao dobar vodič, kojeg se ili mora dogovoriti unaprijed i to dodatno platiti, ili su na raspolaganju audio vodiči koji su nerijetko dosadni i samo ponavljaju ono što piše uz eksponate.

Pritom si velika većina muzeja ne može priuštiti da plati neko digitalno rješenje za interpretaciju svojih sadržaja po narudžbi, a nemaju ni ljude i logistiku da takve stvari provedu. Osmislili smo stoga unificiranu platformu koju može primijeniti svaki muzej ali i ostale institucije u kulturi poput galerija”, pojašnjava nam Renato Poljak.

Naratour je mobilna aplikacija koja omogućuje istraživanje muzeja kroz gamifikaciju, te time redefinira interpretaciju sadržaja. Korištenjem Naratoura, posjetitelji muzeja tako svoj posjet obogaćuju gamificiranim turama, postaju protagonisti priča igranjem uloga, kao fiktivni ili povijesni likovi, rješavanjem zagonetki i tragova dok istražuju muzej i pronalaze njegove priče.

”Primjerice, prirodoslovni muzej objavi detektivsku priču, u kojoj je posjetitelj istražitelj te rješava slučaj provale u muzej. Počinitelj još nije otkriven, a skriven je u samom muzeju. Provalnik je jedan od eksponata muzeja, jedna od životinja o kojima posjetitelj doznaje kroz ovu igru. Platforma nudi mogućnost da se ovakve i slične priče osmisle u obliku evenata, u različitim prigodama.

Tako smo u listopadu primjerice s Prirodoslovnim muzejom Rijeka i muzejom Brod na Kupi napravili event za Halloween koji je bio odlično posjećen. To je ujedno bio prvi test interaktivne ture među posjetiteljima, recenzije su bile ludnica”, navodi Poljak.

Osim ova dva muzeja, Naratour koriste i Prirodoslovni muzej Split, Narodni muzej Labin, Etnografski muzej u Zagrebu, Muzej betinske drvene brodogradnje, Gradski muzej Varaždin…

Aplikacija se trenutačno nadograđuje i kroz dva tjedna će biti objavljena nova verzija s novim mogućnostima za interaktivne ture, u kojima osnivači Naratoura ujedno vide i najveću prednost ove aplikacije. Nakon toga kreće intenzivnija prodaja, prvo na domaćem tržištu, a onda i vani, i do kraja ove godine Naratour bi mogao zaživjeti prvo u Sloveniji a onda dalje.

Bez prevelikog troška
Ovo je svakako nova poslovna prilika za muzeje kao i prilika za djelatnike da iskažu svoju kreativnost – ovaj alat im omogućuje da bez prevelikog produkcijskog troška u samo tjedan dana mogu izbaciti jednu interaktivnu turu.

Pritom Naratour muzejima nudi dva poslovna modela, licencu i revenue share, odnosno muzeji mogu mjesečno plaćati ugovoren iznos za korištenje Naratoura, a revenue share funkcionira tako da s muzejem dijele prihod od prodaje sadržaja unutar Naratoura, kupljenog putem mobilne aplikacije.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
Glavni partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close