Bigbelly – IoT platforma koja transformira prikupljanje i recikliranje javnog otpada

Autor: Promo , 22. studeni 2017. u 13:51
Foto: Press

Osnova Bigbelly rješenja je spoj hardvera i softvera koji omogućava da ugrađeni senzori mjere popunjenost i budu povezani sa sustavom notifikacije.

Bigbelly se, zajedno s više od 1500 klijenata, nalazi na svjetskoj mapi pametnih rješenja kao važan segment u razvoju cjelovitih i održivih gradova u preko 50 zemalja diljem svijeta. Bigbelly sustav transformira jednu od najmanje učinkovitih industrija na planetu koja istovremeno zahtjeva jako puno resursa – industriju prikupljanja otpada na javnim površinama. U Hrvatskoj ga koriste gradovi: Hvar, Dubrovnik, Opatija i Koprivnica. Njegovim korištenjem smanjuju se operativni troškovi, emisija CO2 i potrošnja goriva. Pritom se povećava učinkovitost u prikupljanju otpada i stopa reciklabilnog otpada prikupljenog na javnim površinama.

Bigbelly rješenje

Osnova Bigbelly rješenja je spoj hardvera i softvera koji omogućava da ugrađeni senzori mjere popunjenost i budu povezani sa sustavom notifikacije. Pomoću sustava notifikacije, ljudi na terenu putem mobilne aplikacije, e-mail ili SMS poruke dobivaju informaciju ako je pojedini spremnik na nekoj od lokacija spreman za pražnjenje. Upotrebom mobilne mreže i primjenom M2M komunikacije omogućeno je internetsko povezivanje objekata (IoT), što čini ključni dio globalnog razvoja prema strategiji pametnog grada. Svime upravlja CLEAN Management konzola koja radi u oblaku i obrađuje sve prikupljene podatke u realnom vremenu. Kapacitet Bigbelly spremnika je do 10 puta veći u odnosu na standardne spremnike za otpad koji se koriste na javnim površinama. Zahvaljujući ugrađenoj preši koja stješnjava otpad povećava se ukupni volumen otpada kojeg spremnik može zaprimiti (od 600 do 800 litara). Bigbelly sustav je pritom potpuno neovisan, jer radi 100% na solarnu energiju.

U Hrvatskoj, kao i u mnogim drugim zemljama diljem svijeta, otpad se prikuplja na isti način kao i prije „100 godina“. To je najskuplji način sa svim ostalim negativnim posljedicama, kao što su prenatrpane kante i rasipanje otpada, njegovo odnošenje utjecajem vjetra, izloženost atmosferilijama te pristup glodavcima, pticama i drugim životinjama otpadu koji se nalazi u kanti. Zahvaljući dizajnu Bigbelly spremnika koji čini potpuno zatvoreni sustav, nema vidljivog i razbacanog otpada od strane vjetra i životinja kao niti neugodnih mirisa, a životinje ne mogu ući u spremnike.

IoT platforma

Bigbelly nije samo pametna kanta koja kompaktira otpad već je ujedno IoT platforma koja može ugostiti i ostala pametna rješenja koja gradovi implementiraju na javnim površinama, kao što su npr. Wi-Fi hotspot te različita senzorika (mjerenje buke, klimatskih parametara, onečišćenja zraka i sl.).

Studija Dubrovnik

U Dubrovniku su pri implementaciji Bigbelly sustava klasične košarice za smeće volumena od 70 litara zamjenjene s novim digitalnim, pametnim i povezanim Bigbelly spremnicima za otpad visokog kapaciteta s ugrađenom prešom. Uz spomenute spremnike, na 12 od ukupno 16 lokacija dodatno su postavljeni spremnici za reciklabilni otpad (boce i limenke) standardnog kapaciteta od 190+ litara (bez preše). Zahvaljujući Bigbelly rješenju sada je mogućnost odvajanja otpada na tim lokacijama građanima i turistima nadohvat ruke, bez potrebe traženja najbližeg zelenog otoka koji se zbog svoje veličine i ne uklapa u prirodnu okolinu užeg gradskog centra.

Rezultati Bigbelly sustava u Dubrovniku za kolovoz i rujan 2017.

  1. Broj pražnjenja kanti na svakoj od 16 lokacija gdje se nalazi ukupno 28 spremnika smanjio se u prosjeku s 49 puta (prosječni broj pražnjenja u navedenom razdoblju prije implementacije sustava) na 6 puta tjedno. To je rezultiralo smanjenjem broja odlaska na te lokacije za 688 puta tjedno odnosno 2752 puta mjesečno. Čistoća Dubrovnik ispravnim korištenjem informacija koje dobiva softverom na dnevnoj bazi povezala je tehnologiju i ljudske resurse te su time “zajedno” povećali učinkovitost prikupljanja otpada. U navedenom razdoblju ukupan broj pražnjenja na tim lokacijama smanjio se za 88 % u odnosu na isto razdoblje prije implementacije Bigbelly sustava.

  2. U tom razdoblju ukupno je prikupljeno 379 tisuća litara otpada, od čega 284 tisuće litara miješanog otpada i 95 tisuća litara reciklabilnog otpada (plastične i metalne ambalaže). Iz toga proizlazi da je udio reciklabilnog otpada 25,0 %, što znači da je Čistoća Dubrovnik 95 tisuća litara reciklabilnog otpada odvojila i time spriječila njegovo odlaganje na lokalnom odlagalištu te osigurala novi izvor zarade.

Modernizacijom prikupljanja otpada na javnim površinama u Dubrovniku nema više: pretpranih kanti za otpad, potrebe za njihovim čestim pražnjenjima i nepotrebnih odlazaka na lokacije, a radnicima Čistoće posao je uvelike olakšan, a ujedno su i učinkovitiji. Kako prikazuje pozitivan primjer iz Dubrovnika, našim inovativnim Bigbelly rješenjem gradovi mogu uštediti značajnu količinu novaca poreznih obveznika te pritom sačuvati okoliš i učiniti javne površine urednijim i atraktivnijim te povećati kvalitetu života u svojim sredinama.

Nagrade i priznanja

Bigbelly je dobitnik mnogih svjetskih nagrada važnih na polju inovativnosti, održivosti i povećanja kvalitete života: “IoT Innovator Award 2016.” za najbolji IoT projekt, “Gartner Cool Vendor (Smart City Solutions) 2015”, “IoT Award 2014./2015.” za najbolji Smart City projekt, “Sustainia 100” platforma, “Smart City Expo/World Congress 2012.” nagrada za najbolji Smart City projekt te je proglašen najboljom praksom “C40 Cities Climate Leadership” grupe.

New Report

Close