BH granicu pokrili bi s 20 Hipersfera

Autor: Bernard Ivezić , 12. rujan 2016. u 22:01
Sat leta 200 dolara, a pokriva do 230 kv. kilometara

MUP prošli tjedan najavio da će problem propusnosti BH granice pokušati riješiti na stari način.

Dvadeset Hipersfera s tri zemaljske stanice bilo bi dovoljno da se pokrije i u cijelosti i u svim vremenskim uvjetima nadzire kompletna hrvatska državna granica sa Bosnom i Hercegovinom. Proizlazi to iz karte koju je na svojim stranicama objavila tvrtka Hipersfera, koja stoji iza istoimenog, prvog hrvatskog drona, a koja je zbog ulaska investitora iz Singapura nakon nekoliko godina zatišja počela raditi punom parom.

Nije poznato koliko bi cijeli projekt stajao. Međutim, MUP je prije tjedan dana objavio da planira uložiti 50 milijuna kuna u radare, termovizijske kamete, kamere noć/dan, dome kamere i NVR snimač te računala sa potrebnim programima preko kojih bi se omogućio nadzor granice na 13 graničnih lokacija. Usto, u očekivanju novog izbjegličkog vala, MUP je naveo da je u prvih osam mjeseci zabilježio 2395 nezakonitih ulazaka u Hrvatsku. Hipersfera ukazuje da bi takve kamere i radari ukrcani na njihov dron omogućili nadzor mnogo većeg graničnog područja. Hipersfera navodi da je razvila drona koji može letjeti na visini od dva do pet kilometara i to od jednog do četiri dana bez prekida.

Za to vrijeme može pokriti područje od 40 do 230 kvadratnih kilometara sa elektro-optičkim i termalnim senzorima vrlo visoke rezolucije. Usto navodi da bi takav nadzor bio kontinuiran tijekom 24 sata te da ne bi zavisio od lokalnih vremenskih uvjeta, poput oblaka, ili doba dana, odnosno bio bi potpuno funkcionalan i po noći. Štoviše, u Hipersferi navode da mogu svoj dron, koji nalikuje velikom balonu stješnjenom na polovima, i opremljenom motorima koji mu omogućuju nesmetano kretanje, može opremiti posebnom opremom, poput mSAR-a i LIDAR-a te povezati izravno na IT sustave za geo-mapiranje.

Drugim riječima, slika iz dronova bila bi dostupna policiji online i to, takoreći, u realnom vremenu. Usto, navode da dron godišnje može provesti u zraku najmanje 4400 sati što je u prosjeku 12 sati dnevno. Kao jedan od glavnih aduta, navodi Hipersfera, imaju cijenu. Njihov dron, čiju cijenu nisu objavili, tvrde, jeftiniji je od konkurencije, a posebno je jeftiniji za održavanje. Za ukupan trošak po satu leta navode da iznosi 200 dolara. Hipersfera se svojim dronom želi natjecati i za poslove mobilnih baznih stanica za telekom operatere, te za autonomnu vožnju i pametnu poljoprivredu.

Komentirajte prvi

New Report

Close