Besplatni IT bootcamp: Kroz program prošlo 15 osoba, a 4 se zaposlilo

Autor: Poslovni.hr , 26. travanj 2019. u 09:38
Foto: pd

Sustavna podrška za mlade nezaposlene osobe od strane potpornih poduzetničkih institucija je vrlo važna, što dokazuju i rezultati IT bootcamp-a gdje je od 15 polaznika 4 zaposleno, a 4 samozaposleno

Zahvaljujući EU sredstvima Koprivnički poduzetnik je kreirao zanimljiv, besplatni 12 tjedni program nazvan IT bootcamp. Kroz progam je ukupno prošlo 15 osoba, od kojih su se 4 zaposlile tijekom programa, a 4 su u postupku samozapošljavanja. Polaznicima IT bootcampa svoja znanja i vještine prenosili su mentori iz uspješnih koprivničkih poduzeća – CodeboxPobis, Apea, Kontraliht, Wrhovski. Stručnjaci u svojim područjima, podučili su polaznike vještinama uz koje se sada najbolje znaju predstaviti potencijalnim poslodavcima ili svoje ideje na najbolji način plasirati na tržište.

Formula uspjeha leži u radu na konkretnim projektima i idejama koje su polaznici 12 tjedana razrađivali, a gore navedeni poduzetnici su uz odličnu suradnju polaznika iz tjedna u tjedan “brusili” poduzetničke ideje sve dok nisu izradili isplative poslovne planove. Polaznici su osim stjecanja poduzetničkih vještina, mogli naučiti i osnove programiranja, što uključuje i izradu web stranice, a te vještine će nekima od njih olakšati prve korake u pokretanju posla.

Za kraj inovativnog programa, održana je i završna konferencija #Design Your future gdje su polaznici mogli upoznati i čuti zanimljive priče od gostiju predavača, iskusnih poduzetnika – vlasnika popularnog brenda “Volim ljuto“ Gorana Vrabeca, digitalnog nomada Tomislava Pancirova i Ante Lučića, uspješnog poduzetnika, mentora i konzultanta.

“Trenutno u OPG-u koji se bazi uzgojem i prodajom chili papričica imamo 8 zaposlenih. Sve je počelo kao hobi, ali problemi postoje, nikome nije lako. No, sve se može riješiti, ali uz puno rada i truda.” – izjavio je Goran Vrabec, vlasnik OPG-a Volim ljuto.

Osim njihovih prezentacija, poduzetnici koji su nakratko preuzeli i ulogu žirija, poslušali su 4 prezentacije polaznika IT boot campa, komentirali i nesebično podijelili korisne savjete vezane uz pozicioniranje na tržite, brendiranje, važnost edukacija i ostale izazove poduzetničkog života.

U Poduzetničom inkubatoru u Koprivnici, vrlo zadovoljni IT bootcampom, već rade na novom programu – “Taste the idea – food&tech bootcamp” koji počinje 20. svibnja 2019., a prijave uskoro kreću. Iz naslova se da zaključiti da će ovaj 12 tjedni program biti orijentiran na hranu i tehnologiju.

“Po uzoru na IT boot camp trudili smo se kreirati inovativni program, također za mlade, ali i sve koji imaju ideju vezanu uz hranu i tehnologiju. Okupili smo iskusne stručnjake koji će preuzeti ulogu mentora dolaze iz svijeta proizvodnje i prerade hrane, meda, sokova, vlasnici su OPG-ova, sveučilišni profesori, enolozi. Ovakav program specijalizirani, jedinstveni je u Hrvatskoj, te upravo na temu hrane, Koprivnica će nadalje graditi specijalizaciju, na temelju „znanja“ stručnih mentora koji će raditi u suradnji sa našim inkubatorom, na akceleracijskim programima razvoja inovacija, projekata, poslovnih pothvata , sve na temu hrane. Ovaj planirani program će upotpuniti razni gosti predavači i poznate osobe, i to kuhari, nutricionisti, pivari, biohackeri” – izjavila je Martina Mak, direktorica Koprivničkog poduzetnika.

Program konferencije upotpunile su polaznice IT bootcampa koje su PITCH-ale svoje poslovne ideje. Monika Milaković,platformu za organizaciju plana prehrane I dobavu namirnica, Petra Stazić, sa pametnom ogrlicom za pse, Dorotea Odorčić sa baštinskim Izletištem “Vladekova klet” i Dora Kolačko, Dula, pomoć kod planiranja poroda, kroz tromjesečne edukacije IT bootcampa istaknule su se svojim poslovnim idejama koje su prezentirale publici.

IT bootcamp dio je projekta „PARTNERSTVO ZA SVE 2“. Odobren je za financiranje od strane Europske unije u okviru poziva „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III“ iz Europskog socijalnog fonda. Projekt traje od 14.05.2018. do 13.11.2020. godine, njegova ukupna vrijednost je 1.999.427,02 HRK (Sufinanciranje od strane EU je 99,08%). Nositelj projekta je PORA KKŽ, a u projekt su uključena još 5 partnera  Koprivničko-križevačka županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci, HGK Županijska komora Koprivnica, HOK Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, Koprivnički poduzetnik d.o.o.

Komentirajte prvi

New Report

Close