Besplatan WiFi uskoro u svim vozilima: Evo kako radi ZET-ov bežični internet

Autor: Poslovni.hr , 21. studeni 2018. u 10:15
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Veza isprva funkcionira besprijekorno, a Facebook, YouTube, Viber, Instagram i web-portali reagiraju trenutačno.

U petak je 60 niskopodnih tramvaja i 58 autobusa ZET-a dobilo besplatni bežični internet, a u sljedeća od tri do četiri mjeseca besplatno surfanje trebalo bi biti moguće i u ostalim niskopodnim tramvajima te u 213 autobusa.

Na liniji broj 6, od Trga bana Josipa Jelačića do okretišta na Črnomercu i natrag, ekipa Večernjeg lista isprobala je kako radi ZET-ov bežični internet. I dok isprva veza radi odlično, dulje korištenje dokazuje da surfanje izgleda poput vožnje pokvarenog automobila – krene, malo stane, opet krene i na kraju – “umre”.

Čekanje na tramvaj koji ima besplatan WiFi trajalo je samo nekoliko minuta jer je velika većina niskopodnih tramvaja opremljena tom opcijom. Samo spajanje na ZET-ov WiFi internet brzo je i jednostavno. Potrebno je, naime, samo stisnuti tipku spajanja na mrežu na iPhoneu ili Android pametnom telefonu, nakon čega sustav mobitela internet automatski preusmjerava na server ZET-a. Jedan klik prstom i veza je uspostavljena, uz upozorenje da se nakon pola sata korištenja potrebno spojiti iznova da bi se surfanje bezbrižno nastavilo.

Veza isprva funkcionira besprijekorno, a Facebook, YouTube, Viber, Instagram i web-portali reagiraju trenutačno. No, sreća i bezbrižno surfanje traju samo petnaestak minuta jer tada počinju prvi problemi. Video na Instagramu, naime, počne zapinjati sekundu, dvije, pa tri, a pregledniku na društvenim mrežama treba malo dulje nego inače da se osvježi. Nakon toga kvaliteta veze nastavlja padati, a kad prođe pola sata, kad se potrebno ponovno spojiti, otvaranje portala traje i do pola minute, dok se videi na YouTubeu jedva učitavaju.

Ponovno spajanje nakon pola sata postaje izazov sam po sebi jer je bežični signal toliko loš da telefon jedva prepoznaje ZET-ovu mrežu. Konačno spajanje ne pomaže jer je internet dotad već postao potpuno neupotrebljiv, piše Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close