Bernardić oduševljen tehnološkim parkom u Trstu koji djeluje na 90 tisuća m2

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. prosinac 2012. u 16:58
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić i direktor Razvojne agencije Zagreb Frane Šesnić danas su u Trstu posjetili vodeći talijanski znanstveno-tehnološki park AREA.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić i direktor Razvojne agencije Zagreb Frane Šesnić danas su u Trstu posjetili vodeći talijanski znanstveno-tehnološki park AREA, jedan od najboljih europskih tehnoloških parkova, te dogovorili suradnju, odnosno razmjenu iskustava i transfer tehnologija i znanja, što će uskoro dobiti i formalni okvir, izvijestili su danas iz Gradske skupštine.

"Kao skora članica Europske unije, Hrvatska mora učiti i uzimati najbolje od europske prakse, a tehnološki park u Trstu koji djeluje na impresivnih 90 tisuća kvadratnih metara to doista jest", rekao je Bernardić nakon posjete tršćanskom tehnološkom parku gdje je u posljednjih nekoliko godina pokrenuto 90 uspješnih tvrtki i zaposleno 2500 ljudi.

Grad Trst izvrsno je spojio znanje i gospodarstvo pa će ta iskustva biti dragocjena za razvoj projekta Znanstveno-tehnološkog centra "Nikola Tesla" na Zagrebačkom velesajmu koji bi trebao pokrenuti zagrebačko gospodarstvo utemeljeno na znanju, inovacijama i visokim tehnologijama.

"Ljudima koji imaju ideju moramo dati šansu, okvir da krenu, da bez ulaganja, samo s idejom pokrenu posao. Taj okvir je Znanstveno-tehnološki centar 'Nikola Tesla'. Centar je nazvan po najvećem hrvatskom znanstveniku što nam je samo po sebi obveza da bude izvrstan, jer ime Nikole Tesle ne dopušta prosječnost", naveo je Bernardić.

Zagrebačko izaslanstvo primila je uprava tršćanskoga tehnološkog parka na čelu s direktorom Enzom Moijem koji je predstavio rad parka AREA čiji su temelj vrhunski tehnološki fakulteti koji djeluju unutar sveučilišta. "Vodeći smo znanstveno-tehnološki centar u Italiji, prošle godine tvrtke u našem centru ostvarile su 180 milijuna eura prihoda. Fokusirani smo na proizvode i usluge nanotehnologije, IT industrije, fizike, biotehnologije i zaštite okoliša", kazao je i ponudio suradnju zagrebačkom znanstveno-tehnološkom centru, ističući da je snažna poveznica Zagreba i Trsta što oba grada imaju jako kvalitetne tehničke studije.

Direktor Razvojne agencije Zagreb Frane Šesnić istaknuo je da se budućim znanstveno-tehnološkim centrom "Nikola Tesla" postavlja nova infrastruktura koja će omogućiti reindustrijalizaciju i gospodarski razvoj Zagreba.

Komentirajte prvi

New Report

Close