Bečom već voze električni autonomni autobusi

Autor: Sergej Novosel Vučković , 12. travanj 2018. u 21:59
U minibus stane 11 putnika, u puni će promet iduće godine/Martin Votava

Zasad je riječ o tek dvama vozilima za do 11 putnika.

Glavni grad Austrije nije poznat samo po kulturno-povijesnim znamenitostima ili ugodnoj sadašnjici koja ga svrstava u najkvalitetnije gradove za život u svijetu, već i po sustavnom planiranju urbanog razvoja koji već vidi sliku Beča u budućnosti.

I u mnogo čemu takav pristup želi provesti gradska uprava Zagreba. Novi korak ka budućnosti postiglo je javno prijevozno poduzeće Wiener Linien, koje je predstavilo autonomne autobuse na električni pogon. Zasad je riječ o tek dvama vozilima za do 11 putnika, što je u usporedbi s oko 962 milijuna koliko su ih lani prevezli bečki javni autobusi, metroi i tramvaji prava sitnica, no ipak govori da gradske vlasti prihvaćaju nove tehnologije.

Autobusi su uvedeni u novu gradsku četvrt Aspern, da bi se vidjelo kako vozila bez vozača, s brzinom do najviše 20 km/h, mogu raditi u stvarnim uvjetima, zaustavljajući se na pravim stanicama i uz poštivanje voznog reda. I s pravim putnicima.

"Razvoj senzorike je važan koliko i prihvaćanje ovakvog načina transporta, neophodni pravni okvir te sigurnost korištene tehnologije. Testiranje minibusa već je počelo, a planirano je da nova linija u promet bude puštena početkom 2019.", objašnjavaju iz Inozemnog ureda Grada Beča u Zagrebu. Projekt financira Austrijsko ministarstvo prometa, uz podršku Austrijskog tehnološkog instituta AIT, Kuratorija za sigurnost u prometu KFV, organizacije za kontrolu kvalitete TÜV Austria, te Siemensa Austrija i francuske Navyje, proizvođača autobusa.

U izradu ovih dvaju autobusa uloženo je 1,5 milijuna eura. Grad Beč i time je na najbolji način pokazao da je opet ozbiljan kandidat za Europsku nagradu za mobilnost Europske komisije. To je priznanje austrijska metropola dobila ove godine, kao krunu aktivnosti provođenih tijekom Europskog tjedna kretanja prošle godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close