‘Bavimo se idejom da robot bude i učitelj, važna je održivost interakcije’

Autor: Lucija Špiljak , 20. travanj 2021. u 22:00
Danica Kragić Jensfelt govorila o robotici i AI na prvom predavanju iz serije GOAT Talks/PD

Riječ je o prvom u seriji predavanja GOAT Talks (Greatest of All Tech – Najveći od svih u tehnologiji) u sklopu projekta Škola budućnosti.

Hrvatska znanstvenica Danica Kragić Jensfelt, profesorica računalnih znanosti na Kraljevskom tehnološkom institutu (KTH) u Stockholmu, održala je predavanje pod nazivom Robotika i umjetna inteligencija: kakva nas budućnost očekuje.

Riječ je o prvom u seriji predavanja GOAT Talks (Greatest of All Tech – Najveći od svih u tehnologiji) u sklopu projekta Škola budućnosti pod inicijativom hrvatskih IT kompanija STEMI i Infobip i u partnerstvu s A1 Hrvatska, kojim učitelje i učenike žele povezati s najboljima iz znanstvene i tehnološke zajednice.

Kragić Jensfelt bavi se robotikom, umjetnom inteligencijom i strojnim učenjem. Na predavanju je istaknula kako se u njezinu laboratoriju u Švedskoj bave pitanjem kako razviti algoritme koji će omogućiti fizičku suradnju između ljudi i čovjeka na siguran način.

Usto je posebno važna interakcija robota s ljudima koji su nepokretni ili bez udova, npr. inteligentne proteze.Klasični primjeri robotike danas se najbolje očituju u skladištima i dućanima.

Bave se i idejom da robot bude učitelj, što su predstavili u videu na mladiću koji mijesi brašno, a robot mu dodaje sastojke na zahtjev. No, ideja je da robot posjeduje model kojim očitava viskoznost tijesta koja je potrebna da se napravi kruh ili kolač, i zatim to predloži čovjeku.

“Roboti mogu mjeriti direktnu udaljenost. Razvijamo različite algoritme vizualizacije koji omogućuju robotu da slikom pokaže čovjeku koji je njegov sljedeći potez. Važno je da interakcija bude održiva i sigurna“, istaknula je naša ugledna znanstvenica.

Komentirajte prvi

New Report

Close