Automatizirana vožnja omogućuje manje stresa i više vremena za razgovor

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 05. rujan 2017. u 22:01
Foto: Thinkstock

Istraživanje Boscha pokazalo da su vozači izuzetno zainteresirani prepustiti upravljanje automobilu.

Samo nekoliko godina nas dijeli od pojave automobila s automatiziranom vožnjom na cestama. Automatizirana vožnja vozače pretvara u putnike, a automobile u vozače jer će u budućnosti biti dovoljan tek jedan dodir gumba i automobili će se samostalno usmjeravati kamo god vozači požele. Pretpostavlja se da će se na ovaj način više poštovati prometni propisi i ograničenja brzine što će vožnju u konačnici učiniti sigurnijom.

Rezultati ankete koja je nedavno na uzorku od 6000 ljudi starijih od 16 godina iz Brazila, Kine, Njemačke, Francuske, Japana i SAD-a provedena za tvrtku Bosch pokazali su kako su vozači osobito zainteresirani za to da se upravljanje tijekom parkiranja ili u prometnim gužvama prepusti automobilu.

Za duga putovanja

Vrijeme tijekom kojega automobil samostalno vozi 63 posto anketiranih iskoristilo bi za gledanje kroz prozor i uživanje u pogledu, a njih 61 posto za razgovor sa suputnicima. Mnogi od njih su potvrdili i da od automobila s mogućnošću automatizirane vožnje očekuju da ih oslobodi stresnih vozačkih dužnosti. Automobil budućnosti koji će vozače u potpunosti poštedjeti potrebe za upravljanjem, dodavanjem gasa i kočenjem, 67 posto ispitanih prvenstveno smatra korisnim za duge relacije, a 61 posto za putovanja na godišnji odmor.

Najveći interes kod mladih vozača

Jednako tako, 68 posto sudionika ankete kazalo je i da, misleći pri tome na mnoge svakodnevne situacije poput traženja parkirnog mjesta u gradovima, očekuje znatan porast praktičnosti vožnje, a 60 posto ispitanih i porast sigurnosti. Anketom je također utvrđeno zanimljivo rangiranje najpoželjnijih funkcija automatizirane vožnje – 65 posto ispitanika je vrlo često navodilo parkiranje, 60 posto automatizirano traženje parkirnog mjesta u središtu grada te 59 posto opuštenu vožnju tijekom prometnih gužvi. Od ukupnog broja ispitanika, njih 63 posto izjasnilo se da bi se voljeli opustiti dok je automobil u načinu automatizirane vožnje. Sudionicima ankete jednako je važno bilo i što bi zahvaljujući automatiziranoj vožnji imali više vremena za razgovore i suputnike. Opcije koje nudi automatizirana vožnja čine automobile privlačnijima mnogim korisnicima – više od polovice sudionika ankete, 54 posto, slaže se s ovom tvrdnjom. Nove tehnologije važna su stavka u prodaji, posebice kod muških ispitanika. Naime, 52 posto sudionika muškog spola izjasnilo se da bi tehnologija automatizirane vožnje povećala njihov interes za kupnju novog automobila. U principu, što je vozač mlađi, to je veći interes za kupnju automobila s funkcijama automatizirane vožnje. Opušteno se zavaliti u automobilskog sjedalo i gledati kroz prozor uživajući pritom u pogledu – ovako dobar dio vozača zamišlja alternativu za neprekidnu koncentraciju za upravljačem.      

Komentirajte prvi

New Report

Close