AT&T akvizicijama u Europi želi stvoriti paneuropskog mobilnog operatera

Autor: Bernard Ivezić , 22. srpanj 2013. u 21:20
U mobilnim komunikacijama AT&T je drugi najveći operater u SAD-u, a tržišna vrijednost mu se kreće oko 191 milijardu dolara

Na popisu AT&T-a za preuzimanje su španjolska Telefonica i EE, mobilni operater koji je osnovalo nekoliko operatera uključujući Vodafone.

AT&T, jedan od najvećih telekomunikacijski operatera u SAD-u sastavlja popis potencijalnih meta preuzimanja u EU, objavio je Bloomberg. Servis javlja da su na popisu već sada španjolska Telefonica i EE, mobilni operater koji je zajednički osnovalo nekoliko operatera uključujući Vodafone.

Bloomberg javlja da se AT&T želi povećati korisničku bazu i zatim povećati profitabilnost kroz bržu izgradnju i ponudu usluga na mrežama četvrte generacije. Operateri u EU su navodno dobra meta za preuzimanje zbog toga što ih se trenutno može kupiti i do 36 posto jeftinije u odnosu na rivale u SAD-u.

Cijene roaminga
"U Europi to tržište stagnira i vapi za nekim tko bi ga sagledao iz druge perspektive. Mislim da je AT&T u stanju to napraviti i donijeti iskustvo iz SAD-a", tumači Roger Entner, analitičar telekomunikacija iz američke tvrtke Recon Analytics. Prije tjedan dana AT&T je preuzeo Leap Wireless International iz San Diega. Na taj je način proširio radio-frekvencijski spektar i dobio veliki komad tržišta naplatnih mobilnih usluga. AT&T je platio 15 dolara po dionici čime je Leap procijenio na gotovo četiri milijarde dolara.U mobilnim komunikacijama AT&T je drugi najveći operater u SAD-u,a tržišna vrijednost mu se kreće oko 191 milijarde dolara. Larry Solomon, glasnogovornik AT&T nije želio Bloombergu komentirati potencijalne mete akvizicije u Europi kao ni druge planove vezane za to tržište. Slično kao i Ben Padovan, glasnogovornik Vodafone, te izvor EE-a. Zato Roger Entner, analitičar telekomunikacija iz američke tvrtke Recon Analytics tumači kako operaterima u EU treba mnogo više vremena da pređu s mobilnih mreža treće generacije na one četvrte generacije nego što je to slučaj u SAD-u.

"Zaostajanje je posljedica slabe europske ekonomije, nekonzistentne dodjele radio-frekvencijskog spektra, razlika u regulativi, visokih zaštitnih cijena glasovnog i podatkovnog roaminga koji korisnike odvraćaju od korištenja usluga mreža četvrte generacije", pojašnjava Entner.Navodi da se europski operateri nećkaju treba li ići u LTE nakon sto su se u području 3G mreža "dočekali na lice".Europskim telekomunikacijskim operaterima, koji vrijede više od milijardu dolara, danas se trguje po medijanu od 12,9 puta procijenjeni godišnji prihod. S druge strane u SAD-u je taj pokazatelj 20,1, piše Bloomberg. Roger Entner iz Recon Analyticsa navodi da bi novi pristup, koji bi mogao donijeti AT&T, mogao biti da stvori paneuropskog operatera, čije su usluge dostupne u više zemalja, te da sve svoje korisnike tretira kao da su unutar iste zemlje. Pojašnjava da bi na taj način izravno udario na visoke cijene roaminga u EU i postao miljenik europskih regulatora. Randall Stephenson, izvršni direktor AT&T-a nedavno je istaknuo kako Europa zaostaje u korištenju mobilnog interneta.

Europa na dnu
"Dosta vremena sam proveo u Europi i zamijetio da po korištenju mobilnog interneta zaostaje u odnosu na SAD. Čini mi se da je Europa danas na dnu popisa razvijenih zemalja po tom pokazatelju", kaže Stephenson.No, stručnjaci upozoravaju da interes AT&T-a za preuzimanjima u Europi zapravo leži u činjenici da je najveći mobilni operater u SAD-u Verizon zapravo u vlasništvu Vodafonea. Taj britanski operater posjeduje 45 posto Verizon Wirelessa i to kao zajedničko ulaganje s američkim Verizon Communicationsom.

Komentirajte prvi

New Report

Close