Aplikacijom za analizu urina utvrdite imate li dijabetes, rak…

Autor: Agencija VLM , 27. veljača 2013. u 16:51
Ilustracija (Guliver/Thinkstock)

Aplikacija će od kraja ožujka biti dostupna u Appleovoj online-trgovini po cijeni od 20 dolara

Smartphone-aplikacija za analizu urina predstavljena je danas na konferenciji TED u Los Angelesu, prenosi BBC. Uchek koristi kameru mobitela kako bi analizirao mokraćom natopljenu trakicu i na taj način ustavovio eventualno postojanje nekog od 25 različitih oboljenja. Time bi se olakšala dijagnoza i borba protiv bolesti u zemljama u razvoju.

Korisnici trebaju standardnu trakicu za analizu umočiti u mokraću te je potom postaviti na posebnu podlogu koja dolazi s aplikacijom, a čija je svrha neutralizirati utjecaj različitih svjetlosnih uvjeta pri snimanju kamerom. Aplikacijom se u urinu može ustanoviti prisutnost deset elemenata, uključujući glukozu, proteine i nitrite. Na temelju tih informacija moguće je preciznije odrediti ima li ispitana osoba dijabetes, upalu mokraćnih kanala, rak, probleme s jetrom…

Aplikacija će od kraja ožujka biti dostupna u Appleovoj online-trgovini po cijeni od 20 dolara, koja uključuje i podložak i pet trakica. Verzija za Android također bi se uskoro trebala pojaviti. Osim pojedinačnih kupaca, aplikaciju će koristiti i Memorijalna bolnica kralja Edwarda u Mumbaiju, gdje će njezina preciznost biti ispitana u usporedbi s laboratorijskim strojevima koji se obično koriste za analizu urina.

– Ako dobro prođe možemo je ponuditi mobilnim klinikama. Umjesto da kupe stroj za 10.000 dolara, mogu koristiti svoje pametne telefone – rekao je izumitelj Ucheka Myshkin Ingawale.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close