Altus IT podigao kapacitet za četvrtinu

Autor: Bernard Ivezić , 29. prosinac 2019. u 22:01
Goran Đoreski, direktor tvrtke Altus IT/GORAN STANZL/PIXSELL

Glavno telekom čvorište u Hrvatskoj dovršilo četvrto proširenje i naraslo na 830 kvadrata.

Altus IT, prvi hrvatski podatkovni centar nezavisan od telekom operatera i glavno telekom čvorište u Hrvatskoj, podigao je kapacitet za dodatnih 200 kvadrata na ukupno 830 kvadrata.

Zagrebačka tvrtka time je zaključila četvrto proširenje. Goran Đoreski, direktor Altus IT-a kaže da su sada spremni za fazu ubrzanog rasta, koju će temeljiti na cloudu i pripremama za još veću investiciju. "Ulazimo u fazu eksponencijalnog ubrzanja rasta tako da ne razmišljamo više o kategorijama proširenja našeg podatkovnog centra za 250 ili 500 kvadrata već dosta više i to postavlja izazove pred nas, jer za DC5 moramo naći rješenje koje to može podržati, ne samo u smislu kvadrata, već i energetike te iz drugih aspekata", kaže Đoreski.

Dodaje da se kroz Altusov podatkovni centar trenutačno povezuje više od 45 telekoma. Među njima su to Cogent, CenturyLink, NTT, Cloudflare, DT, A1 i drugi. "Mi smo fokalna točka svih komunikacija između regije i zapadne Europe, a u našoj regiji nema sličnog podatkovnog centra, čak ni u Srbiji i Sloveniji", pojašnjava Đoreski. Dodaje pak da najveći rast i najveća očekivanja imaju od cloud poslovanja. Nakon sedam godina razvoja tog poslovnog segmenta, danas Altus IT-u polovicu korisnika čine različite IT i digitalne tvrtke, a druga polovica su telekomi.

 

45 telekoma

povezano na Altus IT podatkovni centar

"Od 2012. kad smo ušli u cloud poslovanje do danas postali smo i ključna cloud točka u Hrvatskoj, a primjerice Telia Carrier je 2016. kod nas smjestio izravan priključak na Microsoft cloud platforme Azure i Office365", kaže Đoreski. To znači da unazad tri godine velike kompanije i banke ne moraju Office365 koristiti preko interneta već se mogu optikom povezati na Altus IT i mimo interneta izravno se spojiti na Microsoftove servise.

Đoreski dodaje da to znači i da korisnici sve svoje podatke, a s kojima barataju na Microsoftovim servisima čuvaju u Hrvatskoj, a potom ih po potrebi transferiraju u Microsoft cloud i nazad u lokalno okruženje. "Usto kod nas izravne poveznice na svoje cloudove imaju Amazon i Google", kaže Đoreski. Navodi da kao rezultat svega toga danas četvrtinu prihoda ostvaruje od cloud usluga.

Pojašnjava da su stoga mnogo radili na automatizaciji tog poslovanja. Prešli su na VMware tehnologiju te uveli certifikate ISO 9001, 20000 i 27001. "U cloudu imamo konkurenciju, ali smo fokusirani na najveće korisnike i baš oni nam nose dvije trećine kapaciteta, zajedno s tvrtkama koje pružaju cloud usluge drugim tvrtkama", kaže Đoreski. Pojašnjava da se posao stalno povećava zbog clouda. "Hrvatske televizije, YouTube, POS blagajne – sve se povezuje na cloud i taj trend potiče i naše poslovanje", zaključuje Đoreski.

Komentirajte prvi

New Report

Close