Algoritam zagrebačke tvrtke ‘pogađa’ koliko će još biti zaraženih

Autor: Lucija Špiljak , 17. ožujak 2020. u 08:14
Cilj je, kaže direktor Ivan Žuna, pomoći ljudima, te ilustrirati eksponencijalnu snagu virusa i spojiti aplikativni dio s data scienceom

Izračunali su parametre na temelju kojih procjenjuju broj stvarnih slučajeva i napravili model rasta i širenja virusa.

Tvrtka Agilos IT u Zagrebu posluje od 2018. godine kada su njen potencijal prepoznali Grad Zagreb i Zagrebački inovacijski centar (Zicer), a danas, u vrijeme pandemije uzrokovane koronavirusom, nude vlastito edukativno IT rješenje kroz web stranicu i online test.

Cilj je, kažu, bio pomoći ljudima, ilustrirati eksponencijalnu snagu virusa te spojiti aplikativni dio s data scienceom, znanošću o podacima.

Kako je već duže vrijeme pratio situaciju s koronavirusom, direktor tvrtke Ivan Žuna shvatio je da sam nema točne odgovore na sva pitanja, posebno ako bi posumnjao da je zaražen – kome se obratiti, a da ne ugrozi druge ljude. Odlučio je pomoći drugima kako bi znali više i ponašali se odgovorno, o čemu je dodatno raspravio s kolegom Milanom Mistrićem iz  AI i Data Science tima u IBM-u.

>>POGLEDAJTE ALGORITAM

Izračun vjerojatnosti

Napravili su hackathon na temu koronavirusa, u svrhu podizanja svjesnosti trenutačne situacije i ubrzo napravili prvu verziju stranice o vjerojatnosti zaraze koronavirusom kroz izračun.

“Počeo sam raditi na stranici, a Milan je trebao smisliti model/guesstimate vezan uz procjenu rizika, odnosno vjerojatnost da netko od vaših kontakata nosi virus. Dohvatili smo podatke iz drugih zemalja, izvukli parametre na temelju kojih procjenjujemo omjer potvrđenih nasuprot stvarnih slučajeva, napravili model rasta/širenja virusa na temelju prosjeka deset drugih prethodno pogođenih zemalja, te na temelju toga procjenjujemo okviran postotak zaraženih u populaciji. Zatim je, s obzirom na veličinu populacije i broj kontakata, jednostavno izračunati vjerojatnost da netko od njih ima virus.

10

zaposlenih ima Agilos IT, koji nudi konzultantske usluge vezane uz baze podataka (DWH) te izradu web i mobilnih aplikacija

Važno je napomenuti da s povećanjem broja kontakata vjerojatnost da budete izloženi virusu eksponencijalno raste. To je glavna poruka tog jednostavnog algoritma – smanjiti broj kontakata i držati se preporuka. Igrajte se malo s algoritmom da skužite koliko je važno izbjegavati druženja”, objašnjava Žuna.

Na temelju prijašnjeg iskustava u radu s doktorima, dodao je i anketu za izračun vjerojatnosti da osoba ima virus, no to, kaže, nije službeni podatak niti postoji algoritam koji to može jednostavno odrediti, ali služi kao ilustracija koliko je važno slijediti upute i ponašati se odgovorno.

“Velika je vjerojatnost da će se virus snažnije proširiti, zato moramo učiniti sve što je u našoj moći da to širenje usporimo i kupimo vrijeme zdravstvenim djelatnicima i zdravstvenom sustavu kako bi se mogli posvetiti najugroženijima.

Načelo opreznosti

Važno je da primjenjujemo načelo opreznosti: ako se brinete, ne morate se pretjerano brinuti, pogotovo ako ste mlada osoba, no ako ne brinete, vrijeme je da počnete brinuti, postanete odgovorni i pazite na svoje i zdravlje drugih ljudi, pogotovo onih najugroženijih”, poručio je Žuna te dodao da je vrlo moguće da tvrtka, s obzirom na to da radi i mobilne (Android/IOS) aplikacije, napravi beta verziju narednih dana ako se pokaže da njihova stranica može pomoći u ovoj situaciji.

Tvrtka inače zapošljava desetero ljudi i nudi konzultantske usluge vezane uz baze podataka (DWH) te izradu web i mobilnih aplikacija po želji korisnika. Premda je u njihovom sektoru situacija blaža, Žuna je siguran da će na poslovanje utjecati stanje čitave ekonomije te da će svaka tvrtka u poslovanju osjetiti pandemiju koronavirusa, pa tako i njihova.

“Kao i u svakoj težoj situaciji, pristupili smo ovome bez panike s jasnim planom što i kako dalje, uskladivši očekivanja zaposlenika”, objašnjava. Pritom poručuje i da država treba pomoći najugroženijim sektorima kako bi prebrodili inicijalni šok, a na poduzetnicima je, smatra, da iz cijele situacije izađu jači.

“Nadam se da smo naučili nešto na greškama koje smo napravili u jeku prošle krize i proturecesijskim mjerama koje su imale suprotne efekte. Takve greške ne bismo trebali ponoviti, a država treba biti svjesna važnosti privatnog sektora koji je pokretač cijelog gospodarstva”, zaključuje Ivan Žuna, direktor  Agilosa.

Komentirajte prvi

New Report

Close