5G – put u budućnost
5G mreža

5G tehnologija ubrzava gospodarski i društveni razvoj Hrvatske

Do 2034. korištenje 5G mreže generirat će porast europskog BDP-a od 2,9 posto, odnosno 135 milijardi dolara.
PD VL native tim
19. veljača 2021. u 08:00
U suradnji HT-a i FER-a puštena je u rad prva 5G campus mreža u zemlji/Shutterstock

Svjetska udruga mobilnih operatera GSMA, u svojem istraživanju o gospodarskom utjecaju 5G mreže, tvrdi da će, do 2034. godine, korištenje 5G mreže s milimetarskim valovima generirati porast europskog BDP-a od 2,9 posto, odnosno 135 milijardi dolara.

To će biti, pokazalo je istraživanje, najsnažniji rast u svijetu. Ta mreža donosi goleme benefite za gospodarstvo, ali i ljudima mijenja svakodnevni život nabolje.

U listopadu prošle godine, u Hrvatskoj je predvodnik digitalizacije u zemlji, Hrvatski Telekom, prvi započeo s komercijalnim radom 5G mreže. Trenutačno je tom mrežom pokriveno 17 gradova s oko 1,2 milijuna stanovnika.

Ova mreža budućnosti omogućiti će povezivanje i automatizaciju velikog broja senzora, industrijskih uređaja, autonomnih vozila, dronova, daljnji razvoj telemedicine, a na lokalnoj razini potaknuti razvoj pametnih gradova, stvoriti nove poslove i poticati poduzetništvo.

Cmuk

5G trebao bi trebao riješiti dva najvažnija problema - ekstremnu brzinu i pouzdanost.

Analiza Ekonomskog instituta Zagreb, pokazala je kako udvostručenje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj može dovesti do osnivanja prosječno 10 novih kompanija, otvaranja 811 novih poslova, povećanja produktivnosti kompanija za dodatnih 364.000 kuna po zaposlenom te generiranja 420 milijuna novih izvoznih prihoda.

“5G je kičma 4.0 industrije i trebao bi riješiti dva najvažnija problema – ekstremnu brzinu i pouzdanost za brze i osjetljive sustave sa puno podataka te skalabilnost i fleksibilnost za IoT. Naime,4.0 industrija se mora oslanjati na brze i pouzdane načine prikupljanja podataka, jer u takvim sustavima kašnjenje podataka može prouzročiti velike troškove.

Drugi problem se tiče malih senzora koji mogu biti posvuda i moraju moći na jednostavan način komunicirati važne podatke u centralni sustav za upravljanje tvornicom.

No, to nije uvijek jednostavno, jer negdje nema signala ili čak ni struje. To znači da ti uređaji moraju imati baterije koje traju godinama. 5G obećava riješiti problem dometa i trajanja baterije, što s 4G nije bilo moguće” ističe Drago Cmuk, izvršni direktor CADCAM-a.

Postavljeni temelji budućnosti

“Mobilnost 5G mreže i odsustvo latencije nam, uz današnju tehnologiju i svakodnevni razvoj, omogućuju da čvrsto krenemo prema budućnosti medicine. Za radiologe to znači rad i pomoć s bilo koje lokacije na planeti. Teleradiologija je danas globalno jako bitan faktor, a bit će samo sve izraženija.

Drilo

Sve napredne države imaju 5G definiran kao stratešku tehnologiju.

S ovom tehnologijom mogu pratiti UZV pregled uživo i sudjelovati na daljinu. Slično vrijedi i za operacije koje će se uskoro moći rutinski izvoditi na daljinu.

Ono što je jednako važno je IoT segment, u kojem je sad omogućena veza između svih sudionika također u stvarnom vremenu, što će davati čudesne informacije o nama samima, na način koji još ne možemo ni zamisliti. Ovo je početak nove tehnološke ere i suživota s čovjeku prilagođenom tehnologijom”, rekao je dr. Natko Beck, voditelj radiologije u Dječjoj bolnici Srebrnjak.

Da će, zbog brzine i niske latencije, 5G mreža u Hrvatskoj znatno unaprijediti medicinu općenito, slaže se i Suzana Eterović, direktorica prodaje za zdravstvo i javnu upravu u softverskoj tvrtki IN2.

“Potencijali su na području udaljene dijagnostike, nadzora liječenja, a posebice u praćenju pacijenata na velikim udaljenostima, upravo zbog brzog i sigurnog prijenosa podataka u stvarnom vremenu, ponajviše sa specijaliziranih nosivih uređaja za praćenje zdravlja pacijenta.

Praćenjem i prepoznavanjem upozoravajućih simptoma znatno ranije nego što je sad slučaj, značajno će se utjecati na pozitivne ishode liječenja, a nova frekvencija informacije će promijeniti i protokole liječenja”, istaknula je Suzana Eterović i dodala kako će se značajniji utjecaj 5G mreže osjeti i u pružanju i konzumiranju online usluga javnih institucija i tvrtki, te evoluciji njihovih novih usluga, upravo potaknutih bržim i sigurnijim pristupom kroz 5G mrežu.

Beck

Mogu pratiti UZV pregled uživo, a uskoro će se i operacije moći rutinski izvoditi na daljinu.

“Komercijalni početak rada 5G mreže je velika prekretnica za Hrvatski Telekom, ali i za cijelu telekomunikacijsku industriju u Hrvatskoj. S ovim smo tehnološkim iskorakom postavili temelje budućnosti, pomaknuli granice i postavili nove standarde”, izjavio je prilikom komercijalnog uvođenja 5G mreže Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

5G mreža trenutačno djeluje na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra, čija primjena omogućava upotrebu postojećih frekvencija za 5G i brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama.

Kontrola u stvarnom vremenu

“Uvođenje 5G predstavlja vrhunac višegodišnjeg rada i značajnih investicija s kojima nismo posustali ni u ovom, gospodarski izazovnom, razdoblju. Sve napredne države, svjesne pogodnosti koje pruža, imaju 5G definiran kao stratešku tehnologiju.

5G mreža sa sobom nosi tri funkcionalne cjeline – veće kapacitete i više brzine, zatim brzi odzivi mreže na razini od par milisekundi što znači mogućnosti da se neke stvari praktički kontroliraju gotovo u stvarnom vremenu, te velik broj povezanih uređaja, odnosno senzora koji istovremeno mogu biti spojeni na mrežu. U narednih pet godina 5G tehnologija će se postepeno razvijati.

Za autonomnu vožnju je potrebna latencija tj. brzina odziva 5G mreže ispod 10 milisekundi, a mi smo trenutno na nekih 25-30 milisekundi u stvarnim uvjetima. Tako da bi prije na red mogla doći primjena 5G senzora u tzv. pametnim rješenjima u poljoprivredi, logistici ili komunalnoj infrastrukturi gradova”, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

1,2

milijuna stanovnika Hrvatske i 17 gradova pokriveno je HT-ovom 5G mrežom

U suradnji Hrvatskog Telekoma i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu puštena je u rad i prva 5G campus mreža u Hrvatskoj, koja znanstvenoj i poslovnoj zajednici te studentima i start-upima omogućava rad na razvojnim projektima temeljenim na 5G tehnologiji u području interneta stvari, industrije 4.0, automatizacije, robotizacije i primjene umjetne inteligencije.

Campus mreže su ključne za primjenu 5G tehnologije u konceptu industrije 4.0 jer podrazumijevaju implementaciju zasebne mrežne infrastrukture za pojedine industrijske korisnike uključujući bazne stanice i sve potrebne elemente paketske jezgrene mreže kao i njihovo povezivanje s javnom 5G mrežom.

* Sadržaj omogućio Hrvatski Telekom

New Report

Close