3D printani aparatići za zube iz Zagreba oduševili na najvećem zubarskom sajmu

Autor: Lucija Špiljak , 26. listopad 2021. u 07:33
Tim koji predvodi Ljubomir Lokin razvija proizvod u Zagrebačkom inovacijskom centru/PD

Korištenjem termoforming folije preskače se print modela aparatića, a upravo je ta tehnologija izazvala najveći interes na sajmu IDS.

Prije četiri godine počeli su kao startup s idejom pružanja usluga 3D printa u dentalnoj industriji kakvog dotad nije bilo, a danas proizvod razvijaju u Zagrebačkom inovacijskom centru (ZICER) i usto ga uspješno predstavljaju na svjetskim sajmovima protekle dvije godine.

Osim što zagrebački startup 3D Tech proizvodi prve hrvatske 3D printere za dentalnu industriju, istaknuli su se i vlastitom tehnologijom direktne 3D proizvodnje prozirnih aparatića za zube koji su hit u svijetu.

Nastup kao veliko iznenađenje

Potvrdu o kvaliteti svojih proizvoda dobili su nedavno na International Dental Show (IDS) sajmu u Kölnu, najvećem sajmu tog tipa na svijetu gdje su predstavili svoje inovacije, između ostalog i printere iz linije Izzi Dentalia koja je namijenjena svim stomatološkim ordinacijama koje su digitalizirale svoje poslovanje i koje koriste print radnih modela, krunica, mostova i udlaga.

“Nastup na IDS-u bio je veliko iznenađenje. Umjesto prvog prikaza skromnog i novog proizvođača iz Hrvatske, ispali smo jedna od zvijezda sajma. Pokazalo se da su naši printeri zapravo tehnološki nekoliko koraka ispred svjetske konkurencije te da rutinski printamo zahtjevne materijale i forme.

Direktno printani aligneri, elastični silikonski materijali, izrazito viskozni materijali za trajne krunice, sve smo to printali bez problema, dok su sve te kategorije izuzetno teške, pa i nemoguće konkurentskim uređajima.

Na valu tog velikog interesa, ostvarili smo brojne i kvalitetne kontakte s velikim brojem kupaca diljem svijeta, s kojima ćemo u skorije vrijeme krenuti u realizaciju poslovnih odnosa“, rekao je Luka Biondić, suosnivač i direktor 3D Techa.

Čeka ih svjetska premijera

Osvrnuli su se i na trenutno najzanimljiviju inovaciju – prozirne aparatiće, tzv. clear alignere. Kažu iz 3D Techa da se trenutno proizvodnja alignera radi tako da se printa svaki model zubala.

Potom se pomoću prianjajuće termoforming folije proizvode prozirni aparatići. Uz direktan print folija preskače se print modela i skraćuje cijeli proces produkcije aparatića. Sufinancirana sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, upravo je ta tehnologija na sajmu u Kölnu izazvala najveći interes i ubrzo ih možda čeka i svjetska premijera.

“Firma je nastala s ciljem razvoja i implementacije inovativnih rješenja u rapidno rastućem tržištu aditivnih tehnologija (3D print). Svoje mjesto pod suncem našli smo u branši printera za dentalnu industriju, jer je upravo stomatologija jedna od lukrativnijih grana koja je trenutno u tehnološkoj transformaciji.

Premda u ovom trenutku izlazimo na tržište sa strojem u koji smo ugradili čak tri patenta, u pripremi je tehnologija koja će korjenito izmijeniti ortodonciju, tj. proizvodnju i učinkovitost prozirnih aparatića za ispravljanje zuba.

Stoga slobodno možemo reći da uspješno radimo na ostvarenju vizije svoga poduzeća kao inovativnog i razvojnog kolektiva koji može riješiti i najzahtjevnije probleme te odgovoriti na izazove iz čitave lepeze industrija koje imaju potrebe za 3D printom”, rekao je Ljubomir Lokin, suosnivač tvrtke i razvojni inženjer, ujedno tvorac patenta MLA koji omogućava nevjerojatno precizan print.

Prošle su godine na velikoj međunarodnoj izložbi inovacija i novih tehnologija, MTE 2020 u Kuala Lumpuru u Maleziji, osvojila zlatnu medalju i posebnu nagradu za najbolju inovaciju u kategoriji dizajn proizvoda, web sučelja i tehnologije printanja. Pridružili se i borbi protiv pandemije printanjem Venturijevih cijevi za jedan model respiratora.

Komentirajte prvi

New Report

Close