Generacija Now djecu i mlade oblikuje za poslove budućnosti

Autor: Lucija Špiljak , 30. rujan 2020. u 22:00
Prošlogodišnji program obilježilo je i snimanje te prikazivanje dokumentarnog filma Generacija inspiracija koji je do danas pregledan više od 1.250.000 puta / PD

Učenici s mentorima stvaraju projekte i razvijaju nove kompetencije.

Otvoren je novi, peti po redu donacijski natječaj Generacija Now u sklopu kojeg će Hrvatski Telekom (HT) uložiti dodatnih 700.000 kuna u razvoj STEM područja u Hrvatskoj. Nastavljaju tako uspješnu suradnju s dugogodišnjim partnerom, Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), ulažući u buduće STEM stručnjake i opremu za izradu kreativnih STEM projekata.

Program Generacije Now uspješno je prošlo više od 2200 djece i mladih diljem Hrvatske, a u njemu sudjeluje više od 300 obrazovnih institucija. Do danas je u STEM obrazovanje HT uložio više od četiri milijuna kuna s ciljem, kažu, pružanja najmodernijih oblika edukacije mladima kako bi pomoću najnovije tehnologije razvijali svoju kreativnost i inovativnost.

Podrška stručnjaka

“I ove godine IRIM nastavlja uspješnu dugogodišnju suradnju s Hrvatskim Telekomom kroz uključivanje 50 novih institucija i podršku prethodno uključenim ustanovama u projekte Internet of Things. Kroz ovaj projekt educiramo mentore u osnovnim i srednjim školama te udrugama za korištenje Arduina – najpoznatije svjetske platforme za realiziranje uradi sam projekata u području elektronike, automatike, robotike te inženjerstva općenito. Učenici s mentorima stvaraju vlastite projekte i pritom razvijaju kompetencije u području STEM-a te druge digitalne vještine potrebne za rad i život u današnjem digitalnom svijetu”, rekao je Paolo Zenzerović, voditelj poslovanja IRIM-a.

110 obrazovnih

institucija sudjelovalo je u natječaju 
programa Generacija Now prošle godine

Upravo ovakve suradnje stvaraju svijet boljih mogućnosti od školskih klupa te ujedno potvrđuju da su razvoj STEM znanja i edukativni STEM program ključni dio novog vala tehnoloških promjena, neophodni u pripremanju mladih za poslove budućnosti.

Natječaj traje od 22. rujna do 5. listopada i na njega se, putem online obrasca na stranici izsvijetaboljihmogucnosti.t.ht.hr/donacijski-natjecaj/, mogu prijaviti sve obrazovne ustanove i neprofitne institucije koje promiču bavljenje STEM područjem. Odabranim institucijama će za čitavo vrijeme trajanja programa na raspolaganju biti podrška stručnjaka iz IRIM-a, dok će HT svima donirati najmoderniju opremu za izradu kreativnih Internet of Things projekata, besplatan pristup internetu s besplatnim podatkovnim prometom i financijsku donaciju.

Za bolje sutra

Za ovogodišnji program IRIM je predstavio interaktivni edukacijski web portal Izradi! na kojemu je svima dostupan i besplatni tečaj o Arduinu, za STEM područje iznimno bitnoj tehnologiji koja će se koristiti u edukaciji.

Program Generacije Now i ove će se godine, ako to epidemiološka situacija dopusti, održavati u prostorima odabranih ustanova diljem Hrvatske, a interaktivni materijali dodatno će pomoći polaznicima programa pri stjecanju znanja i izradi vlastitih projekata. Čitav edukacijski program nalazi se online pa će biti dostupan i svim ostalim ustanovama, ali i pojedincima, zainteresiranima za usavršavanje STEM znanja i vještina.

Kostas Nebis, predsjednik Uprave HT-a, istaknuo je kako usvajanje novih vještina potiče osoban i profesionalan rast, a napredak čini mogućim.

“Djelujući u sadašnjosti i osnažujući našu djecu, Generaciju Now, zajedno stvaramo bolje sutra. Iznimno sam ponosan što potičemo razvoj STEM kompetencija u Hrvatskoj od najranije dobi te djeci i mladima pomažemo u izgradnji bolje budućnosti za njih osobno, ali i za čitavo društvo. Iako je ovo vrlo izazovna godina za sve nas, upravo je sada još važnije podržati i uključiti mlade u područja koja će im otvoriti bezbroj mogućnosti”, poručio je Nebis.

Za ocjenjivanje svih projektnih radova ove će godine biti zaduženo stručno povjerenstvo. U prošlogodišnji donacijski program uključeno je rekordnih 110 obrazovnih institucija diljem Hrvatske.

Kako podsjećaju iz HT-a, koristeći znanje stečeno u edukativnom programu, doniranu opremu i financijske potpore, svi su timovi uspješno odgovorili na završni zadatak na temu Digitalna igra(čka). Prema odluci stručnog Povjerenstva, u kategoriji nižih razreda osnovnih škola, najbolji projekt su osmislili polaznici OŠ Sibinjskih žrtava u Sibinju, među višim razredima pobjedu je odnio tim OŠ Bartola Kašića Vinkovci, a najbolji projekt u kategoriji srednjih škola izradio je tim Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška.

700 tisuća

kuna u ovom donacijskom natječaju za razvoj STEM područja u Hrvatskoj osigurava HT

Za najbolje su timove i ove godine osigurane vrijedne nagrade. Prošlogodišnji program obilježilo je i snimanje i prikazivanje dokumentarnog filma Generacija inspiracija, prvog takvog o predrasudama s kojima se susreću STEM-ovci, njihovim pogledima na svijet te stavovima kojima vode svoja okruženja i čitavo društvo naprijed.

Film je između ostalog pokazao da kompetencije u ovom području nisu strogo rezervirane za IT sektor, kao i da su u bavljenju STEM znanosti jednako uspješni i djevojčice i dječaci, s jednakim prilikama za uspjeh i razvoj. Do danas je pregledan više od 1,250.000 puta i sastavni je dio nastavnih planova i 
programa.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
GLAVNI PARTNER
POD POKROVITELJSTVOM

New Report

Close