Bez tužbenog zahtjeva kada u postupku predstečajne nagodbe nije podnesena prijava

Autor: Mićo Ljubenko , 01. ožujak 2020. u 22:00
GettyImages

Odbačaj tužbe ako tražbina nije prijavljena.

Visoki trgovački sud RH je u odluci Pž-8520/2015 zauzeo stav da Zakonom o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi nisu određeno propisani pravni učinci predstečajne nagodbe na parnice pokrenute prije otvaranja postupka predstečajne nagodbe, i to za tražbine iz tih parnica za koje vjerovnici nisu podnijeli prijavu niti ih je dužnik uvrstio u popis obveza prema vjerovnicima, slijedom čega te tražbine nisu ispitane ni obuhvaćene predstečajnom nagodbom.

Stoga je, u odnosu na te parnice pravilno na odgovarajući način prvostupanjski sud primijenio odredbu čl. 282. st. 1. ZPP-a kojom je propisano da sud nakon prethodnog ispitivanja tužbe donosi rješenje kojim se tužba odbacuje, ako prije podnošenja tužbe nije proveden zakonom predviđeni postupak mirnog ili drugačijeg ostvarivanja prava, a zakonom je propisano da će se u tom slučaju tužba odbaciti.

Dakle, za ovu parnicu se uz odgovarajuću primjenu odredbe čl. 282. st. 1. ZPP-a ima smatrati da nije proveden zakonom predviđen postupak ostvarivanja prava, podnošenjem prijave u postupku predstečajne nagodbe nad tuženikom. Zbog toga, u ovom stadiju parnice, kad je već sklopljena predstečajna nagodba, doista nije dopušten tužbeni zahtjev za pružanje pravne zaštite i nije pravilno ni zakonito meritorno odlučivati o osnovanosti takvog nedopuštenog zahtjeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close