Ženski nogomet prilika je za investicije u Hrvatskoj i regiji

Autor: Siniša Malus , 04. srpanj 2023. u 14:00
O sportskim investicijama govorilo se i ovih dana u Bakuu na UNESCO-voj globalnoj sportskoj konferenciji/PD

Hrvatska bi sasvim realno mogla postati hub za ženski nogomet u Europi.

Interes globalnih investitora za sport u Hrvatskoj i regiji primjetno raste. O tome se govorilo i ovih dana u Bakuu na UNESCO-voj globalnoj sportskoj konferenciji, prestižnom događaju koji okuplja više od 50 ministara sporta i visokih dužnosnika, više od 540 delegata iz rekordnog broja zemalja.

Sport u usponu
Kao jedna od realnih investicijskih prilika za Hrvatsku nazire se i ženski nogomet. Hrvatska bi, doznajemo, sasvim realno mogla postati hub za ženski nogomet u Europi.

– Istina je da na našim prostorima nogomet percipiramo kao ‘muški sport’. Ipak, ako nikada niste gledali žene kako igraju nogomet, onda nećete u potpunosti razumjeti čar. Kada razmišljate o ženskom nogometu, nemojte zamišljati dosadnu igru, kakve god ideje imali o ženskom nogometu.

Osim što ima važan ekonomski učinak, djeluje pozitivno i na promicanje uključivosti, kaže Sandra Damijan, profesorica je na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani i suradnica fonda Seventysix Capital, jednog od najvećih fondova za ulaganje u sport tech.

Nije tajna da je ženski nogomet okrenut budućnosti. Azeri su to već znali kada su bili domaćini Svjetskog kupa. Samo u nekoliko godina, s baze od 25 registriranih profesionalnih nogometašica u Azerbajdžanu, brojka se ubrzo popela na 1700.

– Planirana su značajna sredstva za izgradnju nogometne infrastrukture, što je odlično. Promovirajte i jačajte također i ženski nogomet. Možda se pojavi i ženski Modrić, kaže Damijan.

Veći multiplikatori
Ne zaboravite druge, isto tako važne sportove za Hrvatsku, koji iziskuju manja ulaganja, a imaju veće multiplikatore za državu, lokalnu zajednicu, općenito gospodarstvo, dodaje. Što se ženskog nogometa u Hrvatskoj tiče, apsolutno su dominantne nogometašice ŽNK Osijek koje su lani osvojile svoju 24. titulu prvakinja Hrvatske.

Iako je NK Osijek nedavno dobio novi stadion, dom ŽNK Osijek ostaje Gradski vrt. Upravo bi Gradski vrt mogao postati i kamp ženskog nogometa, najavio je nedavno osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Komentirajte prvi

New Report

Close