Zbog visoke cijene struje gase proizvodnju, bez posla ostaje 500 radnika

Autor: Poslovni dnevnik , 09. prosinac 2021. u 05:31
Kraj proizvodnje aluminija u Crnoj Gori/Pixabay

Gašenje je najavljeno zbog visokih cijena struje koje će vrijediti od 1. siječnja, kada Unipromu istječe ugovor s Elektroprivredom Crne Gore (EPCG).

Veselin Pejović, vlasnik kompanije Uniprom iz Nikšića, najavio je jučer da se zatvara Kombinat aluminija Podgorica (KAP).

On je na konferenciji za novinare rekao kako će plansko gašenje početi 15. prosinca, javljaju crnogorski mediji. To se događa nakon 50 godina rada KAP-a i osam godina od kada njime upravlja Uniprom.

Gašenje je najavljeno zbog visokih cijena struje koje će vrijediti od 1. siječnja, kada Unipromu istječe ugovor s Elektroprivredom Crne Gore (EPCG).

Cijena električne energije za KAP trenutačno iznosi 45 eura po megavatsatu, uz PDV, dok posljednjih mjeseci na međunarodnim burzama dostiže i 250 eura.

Pejović je rekao da je EPCG prvo ponudio cijenu struje od 120 eura po megavatsatu, plus PDV, a da su sada ponudili još višu cijenu od 127 eura po megavatsatu. On je dodao da Uniprom nikada nije, niti će stjecati profit preko leđa građana.

Kako je ranije najavljeno, gašenjem KAP-a bez posla će ostati 500 ljudi.

Prema mišljenju Joea Kazadija, direktora KAP-a kada je tvornica bila u vlasništvu ruskog CEAC-a, proizvođač aluminija ne bi preživio cijenu struje veću 50 eura po megavatsatu, a u slučaju da se ugasi puni trošak ponovnog pokretanja proizvodnje bi bio najmanje 5,6 milijuna eura, ako bi cijena bila 45 eura po megavatsatu, dok bi ukupni kapitalni troškovi povezani s ponovnim pokretanjem mogli biti veći 22 milijuna eura.

Kazadi je rekao da topionice aluminija, kakav je KAP, žive od struje i umiru bez nje, jer struja je osnovna sirovina za primarnu proizvodnju aluminija.

Po cijeni od 120 eura za megavatsat KAP će, dodaje Kazadi, imati trošak za struju od 2000 dolara po toni proizvedenog aluminijuma.

“S današnjom cijenom aluminija na Londonskoj burzi metala od 2588 dolara po toni, kada se doda cijena glinice, poreza, naknade za emitiranje ugljikovog dioksida, troškovi rada i održavanja i drugi, KAP će izgubiti veliki novac sa svakom proizvedenom tonom”, objasnio je Kazadi.

Komentirajte prvi

New Report

Close