Zbog viškova mesa proizvođači u RS traže uvođenje prelevmana na uvoz

Autor: Poslovni dnevnik , 03. lipanj 2020. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

U obližnjim državama, prije svega u Europskoj uniji, nagomilane su velike količine mesa, koje mogu značajno utjecati na pad cijena na tržištu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.

Republika Srpska ima tržišne viškove junetine, svinjetine i janjetine, te je u cilju zaštite domaće proizvodnje nužno uvesti prelevmane na uvoz, a višak mesa pokušati izvesti. To su poruke sa sastanka u Privrednoj komori RS, na kojem su se okupili predstavnici stočarske proizvodnje, prerađivača te Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, pišu Nezavisne novine.

“U okruženju, prije svega u EU, nagomilane su velike zalihe mesa, koje mogu značajno utjecati na pad cijena na domaćem tržištu, što bi primarne proizvođače dovelo u poziciju da se proizvodnja svede na minimum, odnosno da se ugrozi ponuda sljedeće godine”, rekao je Borko Đurić, predsjednik Privredne komore RS.

Zaštititi domaće tržište

Mladen Stojanović, predstavnik resornog ministarstva, rekao je da postoje viškovi mesa, kao i problem njegovog plasmana.

“Trenutno imamo tržišne viškove junećeg mesa. Kada je riječ o živoj junadi, prema našoj procjeni, u pitanju je oko 5000 do 6000 grla. Imamo nešto svinja te janjećeg mesa. Treba očekivati da će naša diplomatsko-konzularna mreža proraditi da bi dio koji se odnosi na crveno meso i janjeće meso, možda plasirali vani, a kada je u pitanju svinjsko meso, da ga pokušamo prodati u okruženju, u zemlje Cefte, a prije svega mislim na Crnu Goru”, objasnio je Stojanović.

6

tisuća grla junadi trenutno je višak kojeg ne mogu prodati proizvođači u Republici Srpskoj

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, rekao je da je ovo možda i posljednji trenutak da se poduzmu mjere kako bi se zaštitila domaća proizvodnja. ”Činjenica je da imamo prekomjeran uvoz te da bez državnih institucija, koje kontroliraju uvoz i izvoz, ne možemo ništa bitnije postići”, rekao je Marinković. Nužno je, kako je dodao, uvesti mjere zaštite domaće proizvodnje, kada je riječ o svinjskom i junećem mesu, ali i mjere zaštite gotovih proizvoda.

”Savjet ministara, odnosno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa trebaju konačno izaći s mjerama zaštite domaće proizvodnje, a jedna od mjera koja je predložena jeste uvođenje kvota, odnosno prelevmana za gotove proizvode”, naveo je Marinković. Nemanja Vasić, vlasnik Mesne industrije Trivas Prnjavor, rekao je da je rješenje na dva mjesta, jedno je vlada RS, a drugo Savjet ministara BiH.

“Vlada RS može biti čimbenik koji će regulirati ponudu i potražnju poticajima. Savjet ministara može donijeti mjere koje su u njegovoj nadležnosti, a to je da zaštiti domaće tržište, ne samo sirovinske baze, nego i gotovih proizvoda”, objasnio je Vasić. Dodao je kako je činjenica da postoje ugovori sa zemljama EU, odnosno Cefte.

‘Ne isplati se ništa raditi’

“Prilika je da se u ovo vrijeme koronavirusa, kada je ugrožena proizvodnja, prema onom što je po tim ugovorima moguće, uvedu određene mjere privremenog karaktera, da se uvedu prelevmani, kako na uvoz sirovina, tako i na uvoz gotovih proizvoda”, izjavio je Vasić.

Predrag Miličić, direktor Agreksa iz Donjeg Žabara te predsjednik Udruženja zajednica peradara RS, rekao je da se BiH, odnosno RS, nedovoljno bavi rješavanjem gospodarske problematike, da još prevladava mišljenje kako se ništa ne isplati raditi, da je “to lakše kupiti, da to drugi ljepše pakiraju i donesu na naše police”.

“Podržavamo akciju Kupujmo domaće”, naveo je Miličić te dodao da se u RS može proizvesti kvalitetno i zdravo meso.

Komentirajte prvi

New Report

Close