Zbog manjih subvencija poljoprivrednici odustaju od proizvodnje

Autor: Poslovni dnevnik , 01. ožujak 2021. u 22:00
Foto.: Shutterstock

Mali i srednji poljoprivrednici suočavaju se i sa sve većim poreznim opterećenjima.

Smanjivanjem subvencija za ratarsku proizvodnju, koje uredbom vlade Srbije od 19. veljače umjesto 5200 dinara (42,7 eura) sada iznose 4000 dinara (32,8 eura) po hektaru, nastavit će se gašenje srpskog sela, upozoravaju banatski ratari.

Prema podacima Saveza udruženja poljoprivrednika Banata, od 2012. subvencije su smanjene za više od 50 posto, sa 12.000 dinara (98,6 eura) po hektaru na 4000 dinara, piše Danas.

To je izravan udar na mala i srednja kućanstva, objašnjava Dragan Kleut, koordinator Savjeta za poljoprivredu Skupštine slobodne Srbije i predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

“Uredbom vlade smanjeni su poticaji za biljnu proizvodnju usred proizvodne godine, kada su poljoprivrednici već napravili svoje planove i računali na poticajna sredstva.

Ministarstvo poljoprivrede i vlada Srbije time pokazuju da nastavljaju sa svojom katastrofalnom agrarnom politikom koja dovodi do odustanka mnogih poljoprivrednika od ovog posla”, kaže Dragan Kleut. Mali i srednji poljoprivrednici suočavaju se i sa sve većim poreznim opterećenjima.

“Porez na poljoprivredno zemljište ponovno je porastao, odvodnjavanje je skuplje, poljoprivrednici su dužni Poreznoj upravi za doprinose, a to je sve posljedica agrarne politike koja se vodi posljednjih deset godina”, dodaje Kleut.

Komentirajte prvi

New Report

Close