Zaustavljeno istraživanje metala na planini Ozren

Autor: Poslovni dnevnik , 01. lipanj 2022. u 22:00
Nakon prosvjeda stanovnika Bosanskog Petrovog Sela Ministarstvo energetike i rudarstva RS okončalo je istraživanje tvrtke Lykos/Pixabay

Kompanija Lykos je nakon prosvjeda građana prošle godine, koji su izrazili protivljenje da se u blizini njihovih imanja obavljaju istraživanja, obustavila radove.

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske odlučilo je staviti točku na geološka istraživanja metala na Ozrenu, među kojima i plemenitih, koje provodi tvrtka Medeni brijeg iz Bijeljine, u sastavu kompanije Lykos Balkan Metals Miloša Bošnjakovića.

Ministar Đokić je nakon razgovora s predstavnicima Ekološkog udruženja Ozrenski studenac iz Bosanskog Petrovog Sela rekao da će rješenje o geološkom istraživanju na području te općine biti stavljeno izvan snage, te da će istraživanje završiti.

Prema njegovim riječima, Medeni brijeg nije u potpunosti ispunio uvjete zbog čega se rješenje može staviti izvan snage. Đokić je dodao da je takva odluka donesena “uz poštivanje rada Ozrenskog studenca i stajališta parlamentarnih zastupnika s tog prodručja”.

Ranije izjave ministra Đokića nisu ukazivale na takav rasplet budući da je na sjednici Narodne skupštine RS u studenome 2021. godine govorio kako je za geološko istraživanje pribavljeno mišljenje lokalne zajednice, koje je bilo pozitivno, te da se istraživanja ne mogu obustaviti, piše Indikator.ba.

“Na temelju mišljenja lokalne zajednice počela su istraživanja. Tek nakon završetka moglo bi se govoriti o zaključivanju ugovora o koncesiji za eksploataciju mineralnih sirovina ako ih tu uopće ima”, rekao je tada Đokić.

Kompanija Lykos je nakon prosvjeda građana prošle godine, koji su izrazili protivljenje da se u blizini njihovih imanja obavljaju istraživanja, obustavila radove te se okrenula drugim mjestima u Bosni i Hercegovini.

Posljednji pokušaj da se nađe zajednički jezik sa stanovnicima Bosanskog Petrovog Sela bio je krajem ožujka 2022. godine, kada je kompanija Lykos organizirala skup na kojem je željela razuvjeriti građane, ali u tome nije uspjela.

Komentirajte prvi

New Report

Close