Zabilježili pad potrošnje goriva za 10%

Autor: Poslovni dnevnik , 27. srpanj 2020. u 21:59
Promjene su posljedice turbulencija na svjetskom tržištu nafte/REUTERS

Što se tiče cijena u Srbiji one su do svibnja padale, prije svega zbog pada cijena sirove nafte, a od svibnja je krenuo rast cijena.

Predsjednik Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović izjavio je kako je u proteklih šest mjeseci u zemlji zabilježen pad potrošnje goriva od 10 posto. On je za RTS rekao i kako je realan pad još veći, prenosi internetski portal b92.

Mićović je u Jutarnjem programu RTS-a istaknuo kako je potrošnja goriva indikator i ekonomskih aktivnosti i porasta platežne moći građana. U zadnjih šest mjeseci u Srbiji, bilježi se pad od 10 posto, što nije mali pad naročito kada se zna da su prva dva mjeseca ove godine imala izraziti rast potrošnje goriva”, navodi Mićović.

Realan pad, kako je objasnio, još je veći, jer su u tom razdoblju cijene goriva bile vrlo niske i svi su kupovali nešto veće količine i formirali vlastite zalihe.

Što se tiče cijena u Srbiji, Mićović navodi kako su one do svibnja padale, prije svega zbog pada cijena sirove nafte, a od svibnja je krenuo rast cijena.

“U oba slučaja, promjene su posljedice turbulencija na svjetskom tržištu nafte, gdje je cijena pala na 20 dolara po barelu, a onda je porasla za više od 120 posto, na 40 dolara po barelu, pa je cijena nafte stabilizirana između 40 i 44 dolara po barelu, što znači da je odnos ponude i tražnje uravnotežen”, objasnio je Mićović.

Komentirajte prvi

New Report

Close