Za novu prugu EU daje 600 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 28. travanj 2021. u 07:44
Foto: Shutterstock

U Bruxellesu se razgovaralo o pet varijanti za prugu, a Srbija je prihvatila onu prema kojoj je cijena od Beograda do Niša 1,76 milijardi eura, uz besplatan novac EU.

Europska unija spremna je pomoći izgradnju željezničke pruge između Beograda i Sjeverne Makedonije, objavila je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, nakon razgovora s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije u Bruxellesu.

“Razgovarali smo o borbi protiv pandemije Covida-19, ekonomskom oporavku, pristupnom procesu gdje želimo vidjeti nastavak pozitivnih događanja u području vladavine prava, te o dijalogu Beograda i Prištine, kao i o željezničkoj prugi između Beograda i Sjeverne Makedonije koju smo spremni podržati”, navela je Ursula von der Leyen na Twitteru, prenosi Tanjug.

Aleksandar Vučić izjavio je da je s predstavnicima Europske unije dogovoreno da će Srbija graditi brzu prugu od Beograda do Niša, ali i od Niša, Leskovca, Vranja do Tabanovca, do granice sa Sjevernom Makedonijom.

Vučić je, uoči razgovora s Ursulom von der Leyen, najavio mogućnost dogovora oko jednog od najvećih infrastrukturnih projekata koji će, kako je rekao, potpuno promijeniti Srbiju.

Poticaj za razvoj

“Dobili smo podršku da zajedno gradimo brzu prugu između Beograda i Niša, i od Niša do granice sa Sjevernom Mekadonijom. Srbija će biti sada potpuno drukčija. Verujem da će to doista biti game changer”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Bruxellesu, nakon razgovora s Josepom Borrellom, visokim predstavnikom Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Prema Vučićevim riječima, Srbija će iz europskih fondova dobiti 35% bespovratnih sredstava za izgradnju željezničke pruge do granice sa Sjevernom Makedonijom.

Predsjednik Srbije je novinarima nakon niza susreta s europskim dužnosnicima rekao kako je dobio potvrdu da će Europska unija u izgradnji te brze pruge sudjelovati sa 700 milijuna eura.

Vučić je izjavio da projekt obnove i izgradnje pruge od Beograda do Niša, i dalje do Preševa, u značajnoj mjeri mijenja sve u zemlji, da će to biti nada i šansa, ali i poticaj za ubrzani razvoj gospodarstva.

Kako je dodao, nije se nadao da će to moći na takav način dogovoriti u Bruxellesu.

204

kilometra bit će dugačka pruga od Beograda do Niša

“Pregovarali smo s više ponuđača o infrastrukturnim projektima jer Srbija to sebi može priuštiti. Dugo smo razgovarali i dobili smo približnu cijenu od Kineza za prugu Beograd – Niš od 204 kilometra. Europljani su rekli da mogu dati bolju ponudu i dobili smo nevjerojatnu cijenu”, objasnio je Vučić.

On je naveo da će gradnja pruge, prema izabranoj varijanti, Srbiju stajati najviše 1,2 milijarde eura, jer će oko 35% do 50% sredstava biti bespovratna pomoć Europske unije.

“Više od 600 milijuna besplatnog novca, čak i da je varijanta sa 35%, za fantastičan projekt koji nas povezuje sa Skopljem, Solunom, Atenom”, dodao je Vučić. To, kako je rekao, znači mnogo za putnički i teretni promet, koji će se ubrzati, a to znači i mnogo više novca.

“Vjerujem da će se na pravcu Beograd – Skoplje, sa svim postajama, putovati vlakom za 3 sata i 15 minuta. Avionom ne možete stići brže”, istaknuo je Vučić. On je objasnio da se razgovaralo o pet varijanti, a Srbija je prihvatila varijantu 4, gdje je cijena 1,766 milijardi eura do Niša, uz barem 600 milijuna manje jer će toliko dati Europska unija. Svi radovi trebali bi biti završeni do kraja 2025. ili početka 2026. godine.

U listopadu prošle godine Vučić je rekao da je Srbija od Europske unije tražila 50% bespovratnih sredstava za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša i istaknuo da će, ako Unija odbije, tu prugu graditi s kineskom kompanijom CRBC.

Nakon potpisivanja ugovora za izgradnju Fruškogorskog koridora s kineskim partnerom, Vučić je rekao da je ta kompanija dala dobru ponudu za izgradnju brze pruge od Beograda do Niša.

Željeli povlašteni kredit od Kine

U kolovozu 2020. Zorana Mihajlović, tadašnja ministrica građevinarstva, izjavila je da se već vode pregovori s kineskom kompanijom CRBC o izgradnji brze pruge od Beograda do Niša i Preševa i da bi u sljedeće tri mjeseca trebao biti pripremljen prijedlog komercijalnog ugovora.

Ona je očekivala da bi radovi, ako bude osiguran i povlašteni kredit od Kine, mogli početi već ove godine.

Mihajlović je tada rekla da bi bila velika šteta da Srbija nema brzu prugu prema jugu zemlje jer se već gradi brza pruga od Beograda do granice s Mađarskom.

Nije dovoljna samo brza veza kroz Vojvodinu

U lipnju prošle godine Zorana Mihajlović, ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture, rekla je da Srbija ulaže ukupno oko 6,5 milijardi eura u modernizaciju željeznice i da se planira izgradnja brze pruga i od Beograda do Niša. “Srbija je tranzitna zemlja i da bi se povezali s regijom nije dovoljno imati brzu prugu samo kroz Vojvodinu. Plan je da se gradi brza pruga i od Beograda do Niša za brzine do 200 kilometara na sat, a od Niša do Preševa za brzinu do 160 kilometara na sat. To će biti velika investicija, vrijedna oko 2 milijarde eura”, izjavila je Mihajlović.

Komentirajte prvi

New Report

Close