Za kupovinu električnih vozila i hibrida u Srbiji subvencije od 2500 do 5000 €

Autor: Poslovni dnevnik , 15. ožujak 2020. u 21:59
Za električna vozila državna pomoć je 5000 eura, a za hibride od 2500 do 3000 eura/DUŠKO JARAMAZ/PIXSELL

Poticaji se odnose i na kupovinu motorkotača koja će biti pomognuta sa 250 do 500 eura.

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o uvjetima i načinu provođenja subvencionirane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i hibridna vozila. Time je i Srbija kao jedna od posljednjih europskih zemalja uvela olakšice za nabavu ekoloških vozila.

Budući da je upravo promet prepoznat kao značajan izvor onečišćenja, a posebno vozila sa zastarjelim modelimaa Euro 3 motora koji kao energetski pogon koriste dizel, donesena je ova konkretna mjera s ciljem rješavanja pitanja onečišćenja zraka, priopćio je vladin Ured za suradnju s medijima.

“Odmah nakon stupanja na snagu uredbe bit će objavljen javni poziv, te će biti osigurano onoliko subvencija koliko bude sredstava”, rekao je za Večernje novosti Goran Trivan, ministar za zaštitu okoliša. Prema njegovim riječima, za kupovinu električnih vozila subvencija je 5000 eura, dok je za hibridna vozila 3500 i 2500 eura, ovisno o tome pune li se sama.

Poticaji se odnose i na kupovinu motorkotača koja će biti pomognuta sa 250 do 500 eura, ovisno o kategoriji, snazi i drugih parametrima.

Za tu svrhu država je izdvojila 120 milijuna dinara (oko milijun eura), a uredba stupa na snagu za osam dana. Taksisti neće moći koristiti ovu subvenciju, ako već koriste ranije odobrene pogodnosti od 8000 eura po vozilu.

Komentirajte prvi

New Report

Close