Za inovaciju koja smanjuje troškove energije proglašeni srpskim startupom godine

Autor: Poslovni dnevnik , 29. travanj 2020. u 22:00
Trenutno se razvija korisničko sučelje UEGOS-a, koje će se moći implementirati u poslovnim zgradama i proizvodnim pogonima/SHUTTERSTOCK

Operativni sustav UEGOS stvoren je na temelju Phytona i Linuxa, a instalira se jednostavno putem USB-a ili clouda, na postojeću ili novu infrastrukturu.

Typhoon Hill proglašen je startupom godine u Srbiji, na ovogodišnjem lokalnom finalu PowerUp! Izazova, natjecanju startupa u organizaciji kompanije InnoEnergy. Taj startup je razvio univerzalni operativni sustav UEGOS, koji omogućava ujedinjavanje i kontrolu svih distribuiranih energetskih resursa i pametnih uređaja, povećavajući njihovu učinkovotost, te istovremeno smanjujući troškove.

Pobjednički startup će predstavljati Srbiju na međunarodnom finalu, gdje će imati priliku osvojiti nagradu od 50.000 eura i ulaganje od 150.000 do čak nekoliko milijuna eura, pišu Večernje novosti.

Za vrijeme ovogodišnjeg lokalnog finala natjecanja PowerUp! Izazova, koje je održano putem online platforme zbog sigurnosti svih sudionika, Typhoon Hill je proglašen startupom godine od strane stručnog žirija kojeg su činili Zoja Kukić, programska direktorica Inicijative Digitalna Srbija, Šimon Fijatkovski iz kompanije InnoEnergy, Pavle Krivokuća iz Impact Huba i Vladimir Trkulja, Venture Fellow u Inovacijskom fondu Unicefa.

“Doista se sjajno osjećam, pobjeda na natjecanju PowerUp! stvarno nam mnogo znači i nadamo se da će nam pomoći da dođemo do novih investicija i da dalje razvijamo naš proizvod, kako bi on došao do što šire primjene,“ izjavio je Aleksandar Kavgić iz Typhoon Hilla.

Obavljeni brojni testovi

Operativni sustav UEGOS stvoren je na temelju Phyton i Linux sustava, a instalira se jednostavno putem USB-a ili clouda, na postojeću ili novu infrastrukturu.

Sama tehnologija koja je razvijena iza UEGOS-a već je testirana, implementirana i spremna za korištenje, što znači da su prvi koraci u razvoju ovog novog sustava za upravljanje uređajima odavno napravljeni i već je obavljen značajan broj testova.

Trenutno se razvija korisničko sučelje, koje će biti moguće implementirati na raznim mjestima, kako u poslovnim zgradama i proizvodnim pogonima, tako i u tzv. pametnim kućama radi optimizacije učinkovitosti i energetske potrošnje uređaja spojenih na taj inovativni sustav.

Za ovogodišnji PowerUp! Izazov diljem središnje i istočne Europe stiglo je 425 prijava, od kojih čak 362 startupa, što PowerUp! čini jednim od najvećih programa za startupe, male i srednje tvrtke iz područja energetike, čistih tehnologija, mobilnosti, sigurnosti na internetu, pametnih gradova i čistog zraka.

Natjecanje prvi put online

“Ovo je prvi put da se lokalno finale PowerUp! Izazova održava online, zbog novonastalih okolnosti s epidemijom koronavirusa, i mogu reći da je sve prošlo fantastično.

Imali smo priliku vidjeti vrlo inovativna i zanimljiva rješenja, što jasno pokazuje da se startup zajednica u Srbiji razvija i da i u sljedećem razdoblju možemo očekivati još više kvalitetnih ideja i proizvoda iz područja energetike i čistih tehnologija,“ rekao je Aleksandar Arnaut iz InnoEnergy Huba Srbija.

Osim novčane nagrade i mogućnosti za milijunska ulaganja, startup Typhoon Hill će se natjecati i za naslov Startupa godine u središnjoj i istočnoj Europi, kao i za vrijedne ponude PowerUp! partnerskih kompanija Amazon Web Services, Revolut i SpeedUp Group.

InnoEnergy se predstavlja kao europski pokretač inovacija u području održive energije.

Pružaju podršku i investiraju u inovacije u svakoj razvojnoj fazi, od učionice do krajnjeg potrošača. Uz pomoć svoje mreže partnera grade veze diljem Europe, spajajući ulagače i industriju, studente i poslodavce, istraživače i poduzetnike, kao i kompanije i tržišta.

Kompanija InnoEnergy osnovana je 2010. godine i ima podršku Europskog Instituta za Inovacije i Tehnologiju (EIT).

Komentirajte prvi

New Report

Close