Za brzu prugu kupuju kineske vlakove brzine 200 km/h?

Autor: Poslovni dnevnik , 08. siječanj 2021. u 06:33
Kina ima jednu od najrazvijenijih tehnologija za proizvodnju brzih vlakova/Pixabay

Najavljuje se da će nova pruga od Beograda do Novog Sada biti završena već do kraja 2021. godine.

Srbija je s kineskim partnerima zaključila memorandum o razumijevanju i suradnji kojim je postavljen temelj za moguću nabavku putničkih vlakova za brze pruge.

Memorandumom, koji su potpisali Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture i predstavnici Srbija voza, te kompanije China Railway International Co i CRRC Corporation Limited, omogućena je kupovina elektromotornih vlakova za brzine od 200 kilometara na sat, prenosi Tanjug.

Takvi vlakovi bit će potrebni Srbiji za putnički promet na budućoj željezničkoj trasi za velike brzine Beograd – Novi Sad – Subotica. Pruga će zatim voditi do Budimpešte.

Od Beograda do Novog Sada stizat će za 25 minuta. Dionicu Stara Pazova – Novi Sad (40,4 km) gradi ruska kompanija RZD International, a onu od Beograda do Stare Pazove (34,5 km) kineski konzorcij kojeg čine China Railway International i China Communications Construction Company.

Pruga je od Beograda do granice s Mađarskom dugačka ukupno 181,6 km.

Riješeni problemi s izvođačima

Ministar Tomislav Momirović istaknuo je da je memorandum nastavak Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj suradnji u području infrastrukture iz 2009. godine.

181

kilometar dužina je pruge od Beograda do granice s Mađarskom

“Poštujući čvrsto prijateljstvo između naše dvije države i predsjednika Aleksandra Vučića i Xi Jinpinga, uz zahvalnost za sve što Kina čini za Srbiju, ovaj memorandum o razumijevanju oko vlakova za brze pruge nastavak je intenzivne suradnje s Kinom”, rekao je Momirović.

Zahvalio je Kini na podrški koju pruža na učinkovitoj i pravovremenoj realizaciji transportnih infrastrukturnih projekata, koji se trenutačno realiziraju u Srbiji. Momirović je nekoliko dana ranije rekao da su riješeni problemi sa stranim izvođačima na izgradnji brze pruge od Beograda do Novog Sada i da će ona kao prioritetni projekt biti završena do kraja godine, dodajući da će do tada na natječaju biti nabavljeni i brzi vlakovi.

Chen Bo, veleposlanica Kine u Srbiji, istakla je da su i u uvjetima pandemije kineska i srpska strana uložile velike napore kako bi projekt izgradnje dionica brze pruge u Srbiji neprekidno, normalno i stabilno napredovao. “Prethodna dva mjeseca vidimo vrlo velik i konkretan napredak na gradilištu.

Današnje potpisivanje otvara novi prostor za suradnju u prometu. Kina ima najrazvijeniju tehnologiju za proizvodnju brzih vlakova i kineske su kompanije spremne dijeliti svoju visoku tehnologiju sa srpskim partnerima”, rekla je veleposlanica.

Centar za istraživanje i razvoj

Chen Bo je dodala da je potpisani dokument dobar početak suradnje u novoj godini između dvije zemlje te da je sigurna kako će biti puno novih rezultata i uspjeha. “Vidjeli ste da smo vrlo vrijedni i radimo i za vrijeme blagdana”, rekla je Chen Bo.

Suradnja dogovorena potpisanim memorandumom bit će realizirana na načelima komercijalnih odnosa, usklađenosti s tehničkim specifikacijama interoperabilnosti i u skladu sa svim domaćim i europskim standardima i propisima.

Memorandum predviđa i mogućnost suradnje na uspostavi tehničkog centra za istraživanje i razvoj, centara za obuku i održavanje, kao i centra za proizvodnju željezničkih vozila.

Suradnja će biti razvijana u skladu s potrebama projekata i tržišnim potencijalima što će, navodi se, imati izuzetan značaj za razvoj željezničkog prometa u Srbiji i prateću željezničku industriju.

Komentirajte prvi

New Report

Close