Vučić najavio zabranu ekoloških prosvjeda protiv stranih ulagača

Autor: Poslovni dnevnik , 14. lipanj 2021. u 22:00
Zašto bi jedina tvornica automobilskih guma bila baš ovdje, pitaju građani Zrenjanina/Shutterstock

Novinarske ekipe koje su pokušavale napraviti prilog o Linglongu imale su neugodnosti jer je osiguranje izvan tvorničkog kruga ometalo njihov rad.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, izjavio je u nedjelju da ekološki prosvjedi ugrožavaju ostanak investitora u Srbiji i dolazak novih. On je poručio da država to neće dopustiti jer su strana ulaganja vrlo važna za razvoj ekonomije i ostanak ljudi u mnogim dijelovima Srbije.

Bio je to odgovor na prosvjedni skup održan u subotu u Zrenjaninu ispred gradilišta kineske kompanije Linglong Tire koja u tom gradu otvara veliku tvornicu za proizvodnju automobilskih guma.

Na skupu koji je okupio građane, udruge i ekološke pokrete te stranačke aktiviste izražen je zahtjev da se poštuju zakoni Srbije, da se novinare ne ometa u njihovom radu, a strane ulagače i vladu prisili na poštivanje zakona i zaštitu okoliša, izvješćuje Danas.

Poklonjeno 100 ha zemljišta

“Ne samo da Zrenjanin ima problema s ovom prljavom investicijom, ovo je problem za cijelu Srbiju. Ovdje je urađeno puno pogrešnih stvari, od poklanjanja 100 hektara oranica stranom ulagaču, velikih državnih subvencija, izostanka Studije o utjecaju na okoliš, netrasparentnosti cijelog projekta, do maltretiranja aktivista i predstavnika medija. O svim točkama koje smatramo spornim obavijestit ćemo kinesko veleposlanstvo”, rekao je Duško Kuzović iz pokreta Oslobođenje.

870

milijuna eura planira uložiti Linglong u tvornicu u Zrenjaninu

Dragana Obradović, potpredsjednica DS-a, rekla je da su svi jako zabrinuti, jer će banatska košava otrovan zrak odnijeti i do drugih gradova. “Od početka smo se protivili ovoj tvornici, zašto bi jedina kineska tvornica automobilskih guma u Europi bila baš ovdje”, rekla je Obradović.

Linglong u tvornicu u Zrenjaninu planira uložiti čak 870 milijuna eura, a posao bi trebalo dobiti 1200 radnika.   Sličan prosvjed održan je za vikend i ispred tvornice za reciklažu plastike kineske kompanije FeitianSuye u Perlezu, selu blizu Zrenjanina, javila je Al Jazeera Balkans.

Kada je riječ o sprječavanju rada novinara od strane kompanije Linglong, Radio Slobodna Europa navodi da su novinarske ekipe koje su pokušavale napraviti prilog o toj tvornici u nekoliko navrata imale neugodnosti jer je osiguranje izvan tvorničkog kruga ometalo njihov rad.

Osiguranje stalo ispred kamere

Prvo su 18. svibnja radnici iz osiguranja tvornice Linglong spriječili TV ekipu nizozemskog NOS-a, dijela medijske mreže nizozemskog javnog servisa. Novinari su došli do ulaza u tvornicu i pokušali snimiti izjavu lokalnog aktivista.

Tada su pripadnici osiguranja stali između kamere i aktivista, a u jednom trenutku i odgurnuli novinara. Nekoliko dana kasnije, 6. lipnja, ekipu Newsmax Adria zaustavili su radnici osiguranja u maskirnim odorama, koje su nalikovale na vojne, kako bi spriječili tu televiziju u obavljanju posla ispred gradilišta kompanije Linglong.

Radnici osiguranja izašli su iz kruga tvornice i prišli TV ekipi, kako bi ih ometali dok su pokušavali snimiti prilog.

Srbija nema zakon koji posebno regulira područje osiguranja kompanija. Srpski zakon o privatnom osiguranju utvrđuje samo da se poslovi privatnog osiguranja obavljaju “na način kojim se ne ometa rad državnih tijela i ne uznemirava građane”.

Komentirajte prvi

New Report

Close