Visoke trošarine uništile legalnu prodaju cigareta u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 28. veljača 2021. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Većina pušača radije bi kupovala legalne cigarete, ali zbog stalnog rasta cijena prisiljeni su ih nabavljati na crnom tržištu.

Visoke trošarine na duhanske proizvode u BiH dovele su do rasta crnog tržišta te drugih negativnih posljedica, uključujući i gašenje radnih mjesta u tvrtkama koji se bave legalnom prodajom.

Minutica, najveći lanac kioska u Republici Srpskoj, s ukupno 120 maloprodajnih objekata, koja posluje u sastavu tvrtke Glas srpski-trgovina iz Banja Luke, bilježi veliki pad prodaje.

“Kiosci oko 80% prihoda od prodaje ostvaruju upravo na cigaretama. Zbog bujanja crnog tržišta u proteklih 10 godina prosječan broj prodanih pakiranja na kioscima Minutice pao je za 35,2 posto, što pokazuju podaci za razdoblje od 2010. do 2019.”, kaže Sanja Blagojević, direktorica tvrtke Glas srpski-trgovina.

Prema njenim riječima, taj postotak je nešto niži od postotka pada ukupnog tržišta duhanskih proizvoda jer je Minutica povećala svoj tržišni udjel i postala lider u tom segmentu maloprodaje u RS.

Bez jamstva kvalitete

“Istovremeno prateći asortiman proizvoda bilježi rast, pa tako prodaja upaljača iz godine u godinu raste. Govori to u prilog činjenici da pad legalne prodaje cigareta nije prouzročen smanjenjem broja pušača”, kaže Blagojević.

80

posto prihoda ostvaruju kiosci prodajom cigareta

Prema njenim riječima, prisiljeni su smanjivati broj maloprodajnih objekata i gasiti radna mjesta kako bi zadržali kontinuitet poslovanja. Kako dodaje, rast cijene cigareta prouzročen je u najvećoj mjeri povećanjem trošarine, te je odveo njihove kupce na razna mjesta gdje se kupuje jeftinija roba bez markice, te se pakiranje cigareta plaća u prosjeku 2,50 do 3 KM (od 1,2 do 1,5 eura).

Na tu robu trošarina i PDV nisu plaćeni, a ne postoji niti jamstvo za mjesto i vrijeme proizvodnje, kao ni kvalitetu proizvoda.

“Oporavak legalnog tržišta može se dogoditi samo preko smanjenja cijene cigareta zbog manje trošarine i aktivnosti nadležnih tijela na sprečavanju ilegalne trgovine duhanskim proizvodima”, objašnjava Blagojević. I u lancu kioska kompanije iNovine bilježi se pad prodaje cigareta. Gotovo 55% njihove prodaje čine upravo cigarete.

“U gotovo 500 kioska, koliko ih imamo u BiH, cigarete i pribor za pušenje najtraženiji su proizvod. Gotovo 90% pušača radije bi kupovalo legalne cigarete, ali zbog stalnog rasta cijena ne mogu si ih priuštiti”, poručuju iz iNovina.

CG smanjila trošarine

Oni smatraju da bi smanjenje trošarina na cigarete i duhan izravno utjecalo i na smanjenje crnog tržišta.

“Ostvarili bi i mogućnost povećanja obujma posla, otvorili nove poslovnice i radna mjesta”, objašnjavaju iz iNovina.

Prema riječima Saša Grabovca, izvršnog direktora Udruženja ekonomista RS SWOT, cijene duhanskih proizvoda za 50 do 60 posto niže su na ulici nego u kioscima.

“Promjena politike trošarina tako da je ona više u suglasju s potrošačkom moći stanovništva već je dala pozitivne rezultate u Crnoj Gori, gdje je došlo do rasta prihoda od legalne prodaje duhanskih proizvoda”, rekao je Grabovac.

A Miro Džakula, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, dodaje da je odluka BiH o usklađivanju trošarina na duhan i duhanske proizvode s onima u EU bila preuranjena.

Komentirajte prvi

New Report

Close