Vinci sve bliže upravljanju Aerodromom Banja Luka

Autor: Poslovni dnevnik , 23. studeni 2023. u 21:00
Foto: Shutterstock

Nakon posjete francuskog diva početkom ove godine, iz Beograda je stigao poslovni prijedlog.

Sve je izvjesnija ideja da se Aerodromi Republike Srpske, odnosno banjalučki aerodrom prepuste na upravljanje koncesionaru.

Nakon posjete tvrtke Vinci početkom ove godine, iz Beograda je u Banju Luku stigao poslovni prijedlog. Potvrda za to dolazi od ministra prometa i veza Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića, koji je izjavio da je Aerodrom Beograd uputio prijedlog za rad Aerodroma u Banjoj Luci.

Neupitna kvaliteta

Francuski Vinci vodeći je privatni operater zračnih luka u svijetu koji upravlja operacijama više od 50 zračnih luka u 12 zemalja Europe, Azije, Sjeverne i Južne Amerike.

Iskustvo i znanje
Čubrilović je u intervjuu za Glas Srpske pojasnio da je iz beogradske zračne luke Nikola Tesla stigao prijedlog da se “riješe” stvari u zračnim lukama Republike Srpske. “Beogradska zračna luka napravila je izuzetan model i u razgovoru s njima vidjeli smo da oni svojim iskustvom i znanjem mogu pomoći u modeliranju i pripremi naše zračne luke za eventualnu koncesiju ili nešto drugo”, rekao je Čubrilović.

U lipnju su zračnu luku u Mahovljanima i Banjaluku posjetili predstavnici tvrtke Vansi (VINCI Airports), koja upravlja Zračnom lukom Nikola Tesla u Beogradu. Izaslanstvo je predvodio direktor za SAD, sjevernu i istočnu Europu i jugoistočnu Aziju Emanuel Menanto.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković tada je potvrdio da postoji ideja da se Aerodrom Banjaluka da u koncesiju u javno-privatnom partnerstvu sa stranom tvrtkom. Odgovarajući na pitanja medija planiraju li predati ponudu za preuzimanje banjalučke zračne luke, Vinci je rekao da zasad ne žele komentirati ovu temu.

Francuski Vinci vodeći je privatni operater zračnih luka u svijetu koji upravlja operacijama više od 50 zračnih luka u 12 zemalja Europe, Azije, Sjeverne i Južne Amerike. U ožujku 2018. preuzeli su Zračnu luku Nikola Tesla u Beogradu, odnosno sklopili ugovor o koncesiji beogradske zračne luke na 25 godina. Ugovor uključuje financiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, zatim održavanje i upravljanje infrastrukturom zračne luke.

U gubicima
Rebalansom proračuna Republike Srpske za 2023. godinu subvencija javnom poduzeću Aerodromi Republike Srpske smanjena je s 2,2 milijuna KM na 1.123.000 KM.

Poduzeće Aerodromi Republike Srpske prošle godine poslovalo je s minusom većim od pola milijuna KM, au isto vrijeme Zračna luka Banja Luka (jedina zračna luka u RS-u) bilježi rekordan broj letova i putnika. Poduzeće je u 2022. godini ostvarilo prihode od 6.096.772 KM, uključujući subvenciju Vlade RS od 2,2 milijuna KM i rashode od 6.680.498 KM.

Komentirajte prvi

New Report

Close