Vijeće ministara BiH podijeljeno oko prelevmana na uvoz mesa iz EU

Autor: Poslovni dnevnik , 18. travanj 2021. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Nije usvojena odluka o uvođenju zaštitnih mjera koje bi zaštitile domaće proizvođače svinjskog i goveđeg mesa.

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH, izjavio je da na sjednici održanoj krajem prošlog tjedna, u drugom krugu glasanja nije usvojena odluka o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i smrznutog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na razdoblje od dvije godine.

Košarac je rekao novinarima da su za odluku glasali Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara, Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta, Miloš Lučić, ministar za ljudska prava i izbjeglice i on.

Prema njegovim riječima, ostali nisu glasali iz neobjašnjivih razloga i ta odluka će se ponovno naći na sljedećoj sjednici Vijeća ministara.

“Smatram da bi ovo bila dobra odluka, da na temelju argumenata i činjenica započnemo pregovore s predstavnicima Europske komisije kako bi ovo pitanje riješili zajedno.

Također, da se uđe u proces izmjena Sprorazuma o stabilizaciji i pridruživanju”, objasnio je Košarac, izvješćuje RTRS. On je dodao da ne razumije stavove onih koji nisu glasali za uvođenje prelevmana.

Košarac je rekao kako je zahtijevao da budu usvojeni i zaključci da Ministarstvo vanjskih poslova zatraži od Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje otvaranje pregovora o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz govedine i svinjetine u Bosnu i Hercegovinu.

“Nažalost, Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova, bila je protiv da o tome danas razgovaramo”, rekao je Košarac.

On smatra da je elementarno pravo zaštititi primarne proizvođače, za koje je rekao da imaju njegovu i podršku dijela njegovih kolega u Vijeću ministara, te da će ustrajati na tome da se na sljedećoj sjednici ponovno nađe ta odluka koju su tražili BiH proizvođači mesa, budući da druga strana nema nikakve argumente.

Komentirajte prvi

New Report

Close