Veletrgovci iz Republike Srpske ne žele izdavati fiskalne račune

Autor: Poslovni dnevnik , 24. studeni 2021. u 22:00
Novi sustav fiskalizacije RS stajat će oko 25,5 milijuna eura/Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Prema novom zakonu, u sustav fiskalizacije uz maloprodaju bit će uključena i veleprodaja, koja je od 2014. godine bila oslobođena te obveze, dok će vlada RS uredbom odrediti djelatnosti na koje se to neće odnositi.

Prema novom Zakonu o fiskalizaciji u Republici Srpskoj fiskalne račune morat će izdavati i veletrgovci, što dosad nije bio slučaj, a ta novost izazvala je nezadovoljstvo poduzetnika na javnoj raspravi o nacrtu tog zakona.

Narodna skupština RS donijela je zaključak da se Nacrt zakona o fiskalizaciji uputi na javnu raspravu, koja je održana u prostorijama Privredne komore RS, javlja portal Capital.

Slobodanka Popović, pomoćnica ministra financija RS za fiskalni sustav, rekla je da fiskalizacija uključuje i maloprodaju i veleprodaju, a da će vlada uredbom odrediti djelatnosti koje će biti oslobođene fiskalizacije, jer je kod njih neće biti moguće provesti.

“Međutim, ovo rješenje je primjenjivo u gotovo svakoj djelatnosti. Prema postojećem zakonu, fiskalne račune nemamo kod automata za kavu, a ovim tehnologijama i to je moguće“, objasnila je Popović.

Ona je pokušala smiriti veletrgovce obećanjem da neće svi obveznici biti istovremeno fiskalizirani.

Dobit će više vremena

“Sljedeće godine radit ćemo pripremu, a pravilnikom ćemo dati neke rokove. Veleprodaja je složenija, i tu ćemo dati više vremena za provođenje tog procesa“, rekla je Popović.

Međutim, to nije zadovoljilo veletrgovce koji su rekli da RS, ako i dalje želi ostati konkuretna zemljama u susjedstvu, treba imati slična rješenja u području fiskalizacije, navodeći kao primjer Srbiju u kojoj veleprodajni promet nije fiskaliziran.

Vladi su zamjerili i to što nije pripremila analizu koja bi pokazala zbog čega je sada potrebno fiskalizirati veleprodajni promet.

“Cilj koji je naveden, da se postigne kontrola ulaza i izlaza kroz sustav fiskalizacije neopravdan je, jer je to moguće samo u ograničenom broju slučajeva“, čulo se u javnoj raspravi.

Veletrgovci su imali primjedbe i na to što će vlada uredbom utvrditi koje će djelatnosti biti oslobođenje fiskalizacije. “Stvara se nesigurnost ako se zakonom ne utvrde oslobađanja od fiskalizacije“, naveli su poduzetnici. Veletrgovci su bili u sustavu fiskalizacije od 2007. do 2014. godine, kada su oslobođeni te obveze.

Koriste blockchain tehnologije

Primjedbe na nacrt zakona imali su i hotelijeri koji su postavili pitanje kako će se obavljati fiskalizacija prilikom avansnog plaćanja, a iz Ministarstva financija su obećali da će toj djelatnosti posvetiti posebnu pozornost.

Predstavnici radne grupe koja je radila na novom zakonu rekli su da su kod postojećeg sustava porezni obveznici pronašli način za izdavanje krivotvorenih računa, a da oni izgledaju kao fiskalni, dok je račune s QR kodom, što predviđa novi sustav, nemoguće krivotvoriti.

Predstavnica Ministarstva financija istaknula je i da će vlada RS financirati inicijalne troškove fiskalizacije.

Kako je ranije pisao portal Capital, novi sustav fiskalizacije Republiku Srpsku stajat će 50 milijuna maraka (oko 25,5 mil. eura).

Novi će se sustav, tvrde iz vlade, temeljiti na blockchain tehnologiji koju odlikuje visok stupanj sigurnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close