Uvođenje razdjelnika topline povećava cijenu stambenog kvadrata

Autor: Poslovni dnevnik , 20. travanj 2021. u 07:22
Da bi razdjelnik topline ostvario uštedu na računima, stan mora imati dobru izolaciju/SHUTTERSTOCK

Kazne za ulagače koji ne ugrade novu opremu u svoje zgrade iznosit će od 1230 do 6580 eura.

Svaki novi stan koji se izgradi u Srbiji morat će imati ugrađena mjerila toplinske energije (razdjelnike topline) na svim radijatorima i bojlerima, stoji u prijedlogu novog zakonskog rješenja. Na taj način mjerit će se količina grijanja i topla voda u stanovima.

Svaki ulagač kod izgradnje nove zgrade imat će tu obvezu, a u suprotnom slijede kazne od 150.000 do čak 800.000 dinara (oko 1230 do 6580 eura).

Upravo zbog tih novih troškova gradnje, predviđa se da će doći do dodatnog skoka cijene kvadrata stanova u Srbiji. Troškovi ugradnje opreme po jednom radijatoru iznose oko 60 eura, što znači da za stan od 60 četvornih metara treba platiti oko 300 eura da bi se grijanje plaćalo prema potrošenoj toplinskoj energiji.

Rasipa se 30% energije

Građanima koji u stanovima imaju ugrađena mjerila potrošnje toplinske energije za protekla dva mjeseca stigli su dvostruko manji računi za grijanje. Kada nije hladno radijatori se ne uključuju, dok oni koji nemaju razdjelnike plaćaju po kvadratu, čak i kada radijatori ne rade

Iz Ministarstva energetike navode da su zakonom jasno utvrđeni energetski uvjeti za ulagače. U objektima u kojima postoji sustav za toplu vodu ugradit će se posebni uređaji za mjerenje količine toplinske energije za svaki dio zgrade i stana, kao i uređaj za regulaciju toplinske energije za svako grijače tijelo.

Razlog uvođenju novih mjera je taj što u Srbiji 30% energije “izlazi kroz prozor”, čime se nanosi šteta i potrošačima i državi. Zakon ima za cilj približiti europske standarde Srbiji i pokušati spriječiti rasipanje energije, piše Mondo. Dragan Milićević, investitor iz Beograda, kaže da je ta mjera razumna s ekološkog gledišta, ali je novi trošak pri izgradnji stanova.

“Građevinski materijal je već skuplji, i sada uz novi trošak, izgradnja stanova bit će skuplja.

Zbog toga sigurno možemo očekivati da će cijena kvarata u Srbiji ponovno porasti, kako bi se sve to pokrilo.

Kupcu se svakako isplati imati razdjelnike, ali nama je ugradnja veliki trošak, a ako to ne ispunimo kazne su velike”, kaže Milićević.

Treba prilagoditi instalacije

Prema njegovim rečima, kada se izračuna da prosječan stan ima četiri ili pet radijatora i barem jedan bojler, to znači da je potrebno šest mjerila samo za jedan stan u zgradi.

Kada se tome dodaju instalacije koje se moraju prilagoditi novim pravilima, to postaje teško isplativo.

Država će napraviti i popis zgrada koje trebaju energetsku obnovu i koje će, prema određenom planu, biti obnovljene. Izuzetak su one zgrade čija energetska sanacija zbog njihove starosti nije isplativa.

Ipak, da bi razdjelnik topline donio uštedu stan mora imati dobru izolaciju. Ako toga nema, računi mogu čak biti i veći nego kod grijanja bez mjerila jer mnoge starije zgrade sada troše i više nego što im se naplaćuje.

“Zgrade izgrađene prije 50, 60 godina nisu energetski učinkovite. Zato se takvim zgradama s lošom izolacijom ne isplati prelazak na grijanje prema potrošenoj toplinskoj energiji”, kažu iz jedne tvrtke za ugradnju razdjelnika topline.

Komentirajte prvi

New Report

Close