Unija uspjela zaustaviti kineske tvrtke u izgradnji Bloka 7 TE Tuzla

Autor: Poslovni dnevnik , 07. lipanj 2021. u 22:00
Europska unija ne podržava izgradnju postrojenja koja za proizvodnju električne energije koriste ugljen

Kinezi su od Elektroprivrede BiH tražili suglasnost za promjenu podizvođača radova, što nije moguće bez odobrenja vlade FBiH, koja je to odbila.

Od velikog projekta izgradnje novog Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, najvjerovatnije neće biti ništa, piše Dnevni avaz navodeći da je potvrdu o tome dobio od više izvora iz vlade Federacije BiH.

Naime, vlada FBiH obaviještena je od Uprave i NO-a Elektroprivrede BiH o tome da izvođač radova, kineski Gezhouba Group, koji vodi kineski konzorcij, traži izmjenu odavno potpisanog ugovora, što nije moguće, jer ga je usvojila vlada FBiH, suglasnost je dao i Parlament FBiH, kao i Vijeće ministara BiH.

Promjena bilo kojeg dijela ugovora značila bi i ponovni proces pregovaranja i odobrenje od navedenih institucija.

Problem je nastao nakon što je poznata američka kompanija General Electric otkazala suradnju s kineskim konzorcijem, a u ugovoru su navedeni i podizvođači, među kojima je i General Electric. Oprema te američke kompanije trebala je biti ugrađena u novi Blok 7 TE Tuzla.

Probijeni svi rokovi

Kako piše Dnevni avaz, General Electric se povukao i zbog pritiska iz Europske unije, koja ne podržava izgradnja postrojenja koja za proizvodnju električne energije koriste ugljen.

Prema riječima izvora iz vlade FBiH, kineska kompanija tražila je od Elektroprivrede BiH suglasnost za promjenu podizvođača radova, ali to se ne može uraditi bez odobrenja vlade FBiH. “Vlada FBiH ostaje pri izvornom tekstu ugovora koji je potpisan”, objašnjeno je.

9

milijuna eura uložila je FBiH u pripremne radove za izgradnju Bloka 7

Dobra stvar za vladu FBiH je činjenica da je domaća strana u ovom međunarodnom ugovoru poštovala sve svoje obveze. Uloženo je i 18 milijuna KM (oko 9 mil. eura) za pripremne radove na terenu, koji su završeni u roku. S druge strane, kineska kompanija nije još došla na gradilište, probijeni su svi rokovi i oni trenutačno ne mogu poštovati ugovor.

“Čeka se odgovor kineskog konzorcija koji je obaviješten o stavu vlade FBiH”, rekao je dobro upućeni izvor.  Vlada FBiH ima alternativni plan ako kineski konzorcij ne ispuni svoje obveze. Umjesto Bloka 7 namjerava obaviti remont blokova TE Tuzla i TE Kakanj.

“Remont blokova bit će obavljen u roku od tri godine i za to su osigurana sredstva. To je alternativa i gašenju postojećih blokova, koji će prestati s radom 2023.”, rekao je izvor Dnevnog avaza. Fadil Novalić, premijer FBiH, sastao se 31. svibnja s Ji Pingom, veleposlanikom Kine u BiH.

Ping je tražio sastanak s Novalićem kako bi lobirao kod BiH vlasti da prihvate reviziju ugovora za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla. Predložio je da vlada FBiH ponovno pregovara o novim uvjetima za realizaciju projekta kako kineski konzorcij ne bi ostao bez posla. Novalić nije mogao prihvatiti taj zahtjev kineskog veleposlanika.

Nekonkurentne termoelektrane

Kako je objavljeno prošle godine, Blok 7 TE Tuzla, snage 450 megavata, trebao je biti financiran kreditom kineske CEXIM banke od 641 milijun eura. Jamstvo za kredit dao je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH. Ostatak sredstava trebala je osigurati Elektroprivreda BiH iz vlastitog proračuna i drugih izvora, što je za Energetsku zajednicu lani bilo problematično.

Janez Kopač, direktor Energetske zajednice, rekao je tada da je pogrešno planirati gradnju termoelektrane u trenutku kada se cijela Europa, pa i svijet, nastoje osloboditi ugljena. Zabrinutost zbog gradnje Bloka 7 u Tuzli iskazali su 2019. iz Europske komisije, a tadašnji povjerenik za proširenje Johannes Hahn odluku vlade FBiH ocijenio kao potez kojim su pokazali da nisu opredijeljeni za europski put BiH.

“Blok 7 jedan je od dva posljednja projekta termoelektrana u široj Europi. Svijet ide u pravcu dekarbonizacije i EU je to poduprla shemom trgovanja emisijama ugljikovog dioksida. To je termoelektrane učinilo nekonkurentnima i polako se zatvaraju”, objasnio je Kopač.

“U slučaju da Elektroprivreda ne bude mogla vraćati kredit on će se vraćati iz proračuna. Dođe li do uvođenja naknada ili pristojbi za emisije CO2, Elektroprivreda bi se mogla naći u financijskim problemima”, rekao je Denis Žiško, koordinator programa energija i klimatske promjene u Centru za ekologiju i okoliš. Međutim, iz Elektroprivrede su tvrdili da mogu vraćati kredit.

Komentirajte prvi

New Report

Close