Unatoč upozorenjima stručnjaka BiH još bez skladišta plina

Autor: Poslovni dnevnik , 03. studeni 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Stručnjaci i Europska energetska zajednica dugo upozoravaju na to da BiH mora imati skladišta plina.

Nedavni kvar na plinovodu Turski tok u Bugarskoj, zbog čega su privremeno bez opskrbe plinom ostale Srbija, Mađarska i BiH, potvrdio je da su bosanskohercegovačke vlasti neorganizirane, piše Klix.ba. Da je drukčije, BiH bi imala skladište plina, a ne bi ovisila o pozajmici energenta iz Srbije, kako se to sada dogodilo.

Stručnjaci i Europska energetska zajednica dugo upozoravaju na to da BiH mora imati skladišta plina.

Vlasti godinama obećavaju da će izgraditi skladišta, ali to se još nije dogodilo. Prema procjenama tvrtke BH-Gas, gradnja skladišta za 100 milijuna prostornih metara plina stajala bi 100 milijuna eura.

Predloženo je da se takvo skladište gradi pokraj Tuzle, ali je gradonačelnik Jasmin Imamović više puta odbio takvu mogućnost, tvrdeći da je to opasno za okoliš. S druge strane, Mihajlo Krmpotić, v.d. direktora BH-Gasa, rekao je da su napušteni rudnici soli Tušanj i Tetima u Tuzli idealni za skladištenja plina.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, navodi da se u sljedećem razdoblju u skladu s geopolitičkim uvjetima i pandemijom može očekivati da će doći do još veće krize u distribuciji plina.

“Kada govorimo o Tuzli, došlo je do neslaganja s lokalnom zajednicom i to je nepremostiva prepreka. Treba tražiti alternativne lokacije da bi se izgradilo skladište”, rekao je Čavalić za FTV.

Komentirajte prvi

New Report

Close