Unatoč neuspjehu, susjedi ne odustaje od traženja nafte i plina

Autor: Poslovni dnevnik , 12. veljača 2022. u 08:45
Platforma za istraživanje nafte otišla je iz Crne Gore, krajem siječnja napustila je lokaciju na kojoj je bušila i bušotina je začepljena/Shutterstock

Talijansko-ruski konzorcij pokraj Ulcinja nije ništa pronašao, ali iz Uprave za ugljikovodike tvrde da je potrebno istražiti mnoge druge lokacije.

Bilo je velikog optimizma da će se pronaći nafta pokraj Ulcinja u crnogorskom podmorju, međutim talijansko-ruski konzorcij Eni-Novatek nije je pronašao, ali Crna Gora ne odustaje od daljnjeg traženja ugljikovodika.

Platforma za istraživanje nafte otišla je iz Crne Gore, krajem siječnja napustila je lokaciju na kojoj je bušila na dubini od 5900 metara i bušotina je začepljena.

Ležište u Skadarskom jezeru
“Iz njihove probne bušotine nafta je migrirala u druge blokove u našem podmorju kojih po svoj prilici ima mnogo, kao i na kopnu, kao što su Grahovo, Crmnica, Župa i Skadarsko jezero.

Potrebno je istražiti i druge lokacije, a također velike su šanse da se nađe i plin, za čije istraživanje je zainteresirana kompanija Energean koja treba pronaći partnera za bušenje”, rekao je Pobjedi Marko Adžić, direktor Uprave za ugljikovodike.

Prema njegovim riječima, Energean je potpisao takav ugovor prema kojem su potrebne dvije kompanije za istraživanje. Sami mogu obaviti seizmička istraživanja i geološku interpretaciju, ali su dužni pronaći partnera za bušenje. Ležišta koja će istraživati nalaze se na dubini od 800 do 2800 metara.

“Partner je potreban zbog podjele troškova i rizika”, objasnio je Adžić, dodajući da do 15. ožujka Energean treba vladi predstaviti partnera, u protivnom vlada ima pravo raskinuti ugovor s njima.

2800

metara dubina je na kojoj će se tražiti plin u crnogorskom podmorju

Adžić ističe da je zbog energetske krize cijena plina skočila i da je u EU plin postao dio zelene tranzicije jer je pri proizvodnji struje mala emisija ugljikovog dioksida.

Kompanija Energean je predložila da se ako pronađe plin izgradi offshore plinska elektrana i provede plinofikacija KAP-a ili nikšičke Željezare jer je plin daleko jeftiniji od struje.

Međutim, od istraživanja nafte se, kako je istaknuo Adžić, neće se odustati i obavit će se u cijelom crnogorskom podmorju.

“Ovaj dio od Petrovca do Herceg Novog je daleko zanimljiviji, ali nam je sporna granica s Hrvatskom i tu nitko nije htio ulaziti. Imamo bušotinu kod Prevlake i na Grahovu koje su pokazale naftni sloj od nekoliko desetaka metara”, dodao je Adžić.

Plan je, kako ističe, da se raspiše natječaj, gdje bi kompanija koja pobijedi obavila seizmička istraživanja cijelog Jadrana o svom trošku.

“Ako to snimimo krajem ove godine, trebat će šest mjeseci za interpretaciju i već 2023. ili početkom 2024. godine mogli bi imati novi koncesijski natječaj. Nakon toga, brzo bi se došlo do bušenja”, dodao je Adžić.

On smatra da je kada je riječ o nafti najzanimljivije Skadarsko jezero, ali je uvjeren da bi istraživanje na tom mjestu bilo potpuno nemoguće provesti.

Ulažu u zaštitu okoliša
“Odmah bi se pobunili aktivisti ekoloških organizacija, iako na primjer Njemačka usred jednog nacionalnog parka proizvodi naftu”, rekao je Adžić, koji dodaje i da su ekološki aktivisti za bušotinu Enija i Novoteka tvrdili da će izazvati potrese ili ekološke katastrofe, ali nije bilo niti jednog incidenta.

“Kompanije čine sve da ne dođe do incidenta, jer ih takvi događaji financijski prilično stoje, onda im pada vrijednost dionica na burzi gdje se gube milijarde, kao i reputacija, i oni to sebi ne smiju dopustiti. Velika sredstva ulažu u zaštitu okoliša i ljudi na radu”, zaključio je direktor Uprave za ugljikovodike.

Komentirajte prvi

New Report

Close