Ukinut PDV na doniranu hranu u Bosni i Hercegovini

Autor: Poslovni.hr , 15. lipanj 2023. u 21:59
Foto: Shutterstock

U okviru projekta “Nitko gladan, nitko sam” Fondacija Mozaik utvrdila je da je ukupna vrijednost donirane hrane u 2020. godini iznosila 82,7 milijuna KM, od čega je 12,01 milijuna KM otišlo na plaćeni PDV.

Zastupnici u Domu naroda Parlamenta BiH jednoglasno su sa 13 glasova za usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim je ukinut PDV na doniranu hranu.

Od 13 prisutnih delegata od ukupno 15 u Domu naroda, svi su glasali za ukidanje PDV-a, te je ova inicijativa na kraju i usvojena.

Prethodno je Zastupnički dom, u rijetkoj jednoglasnosti, jednoglasno usvojio iste izmjene, a usvajanjem ovih izmjena omogućeno je da hrana vrijedna oko 130 milijuna KM na godišnjoj razini ne bude uništena, već donirana onima koji to ne mogu platiti. jedan obrok dnevno.

Također, Upravni odbor Uprave za neizravno zaduživanje dužan je donijeti podzakonski akt o provedbi u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

U okviru projekta “Nitko gladan, nitko sam” Fondacija Mozaik utvrdila je da je ukupna vrijednost donirane hrane u 2020. godini iznosila 82,7 milijuna KM, od čega je 12,01 milijuna KM otišlo na plaćeni PDV. Također, prema analizi u 2020. godini, vrijednost uništene hrane u Bosni i Hercegovini iznosila je 126,6 milijuna KM, a prema procjeni UN-a, godišnje se uništi 140.000 tona hrane, a stanje nije sjajno ni u Europskoj uniji. gdje prema podacima Eurostata oko 23% stanovništva živi u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, dok se istovremeno godišnje baci oko 90 milijuna tona hrane.

Ujedinjeni narodi podsjećaju da se trećina hrane koja se godišnje proizvede u svijetu za ljudsku prehranu, a to je oko 1,3 milijarde tona, izgubi ili baci, dok je istovremeno preko 821 milijun ljudi kronično pothranjeno, ističu hitno je potrebno riješiti problem koji snažno utječe na klimatske promjene i u konačnici opstanak ljudi.

Komentirajte prvi

New Report

Close