Ugostiteljima dopušten duži rad, ali suočeni su s golemim problemom

Autor: Poslovni dnevnik , 21. lipanj 2021. u 08:00
Foto: Shutterstock

Nakon više mjeseci, ugostiteljski objekti u Srbiji ponovno će raditi u zatvorenim prostorima do jedan sat poslije ponoći, a na otvorenom, odnosno na terasama, neograničeno.

Krizni stožer za borbu protiv koronavirusa preporučio je vladi Srbije nove mjere, koje je ona usvojila, a koje obuhvaćaju sektor ugostiteljstva.

Nakon više mjeseci, ugostiteljski objekti u Srbiji ponovno će raditi u zatvorenim prostorima do jedan sat poslije ponoći, a na otvorenom, odnosno na terasama, neograničeno. Mjerama je dopušteno i izvođenje glazbe u svim objektama. Međutim, to neće riješiti drugi problem, a to je nedostatak radne snage za ugostiteljske objekte.

Naime, mnogi su upravo zbog korona krize bili prisiljeni pronaći nove poslove i prekvalificirati se, a sada dolazi ljeto, kada mnogi radnici u ugostiteljstvu idu u inozemstvo na sezonske poslove na moru, npr. u Crnu Goru i Hrvatsku.

Miša Relić, predsjednik Udruženja noćnih barova i klubova, ističe za portal Nova.rs da je gotovo nemoguće pronaći konobare, barmene i posebno kuhare. “Oglasi su puni kolega koji pokušavaju pronaći osoblje i to je doista velik i nažalost nerješiv problem ove sezone“, tvrdi Relić. On ocjenjuje da je cijelo ugostiteljstvo u Srbiji trenutačno na koljenima.

“Situacija je dramatična, popuštanje mjera je zakasnilo kada su klubovi u pitanju, dakle oni koji nisu radili ovih 15 mjeseci pandemije”, dodao je Relić.

On podsjeća da ugostitelji nisu radili od ožujka 2020. godine, da će u lipnju i srpnju Beograd biti prazan te da je i ova godina problematična jer nema dovoljno turista. Prema njegovim riječima, najnovije mjere Kriznog stožera o ugostiteljskim objektima su dobre, ali su nejasno predstavljene.

Komentirajte prvi

New Report

Close