Udvostručena organska proizvodnja u Republici Srpskoj

Autor: Poslovni dnevnik , 16. studeni 2020. u 21:59
Prije dvije godine organski se proizvodilo na 300 hektara, a lani već na 600/SHUTTERSTOCK

No povrtlari smatraju da je proizvodnja organskog povrća još na vrlo niskoj razini.

Uzgoj organskih proizvoda u Republici Srpskoj, koji se 2018. odvijao na oko 300 hektara, udvostručen je, te se lani proširio na oko 600 hektara.

Dragan Šepa, tajnik Udruženja poljoprivrede, vodoprivrede, ribarstva, prehrambene i duhanske industrije pri Privrednoj komori RS, kaže da se to prije svega odnosi na ljekovito i aromatično bilje, povrće, te bobičasto voće. Stručnjaci tvrde da su sve veći i prihodi od organske proizvodnje, pišu Nezavisne novine.

“Proizvodnja organskih proizvoda prošlih godina po hektaru je donosila oko 400 KM (oko 205 eura), a sada donosi 600 KM (oko 306 eura)”, rekao je Šepa. U planu je, dodaje, da se do kraja 2020. osnuje grupa organskih proizvođača u Udruženju poljoprivrede i prehrambene industrije pri Privrednoj komori RS. Prema njegovim riječima, sve više proizvođača traži dozvolu za organsku proizvodnju.

“Ministarstvo poljoprivrede RS ima oko 100 proizvođača koji su u procesu certifikacije. Nakon toga proizvođač stavlja etiketu kojom se potvrđuje da je taj proizvod organski”, objasnio je Šepa, dodajući da ministarstvo proizvođačima daje poticaje od 600 KM po hektaru, te sufinancira certifikat sa 50 posto.

No povrtlari smatraju da je proizvodnja organskog povrća još na vrlo niskoj razini. “Da bi se proizvodnja podigla na višu razinu potrebno je da se takvi proizvodi mnogo više cijene”, rekao je Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara RS.

Komentirajte prvi

New Report

Close